Politika

Kiderült ki árulta el a bíróságnak, hogy hol van Schadl György repülőgépe

Schadl György és az elhagyatott kisrepülő: egy korrupciós per mellékáldozata


A Schadl–Völner korrupciós per egyik mellékszálaként most a nyilvánosság figyelmébe került egy elhagyatott repülőgép, amely a végrehajtói kar korábbi elnöke, Schadl György tulajdonában áll. A kisrepülőgép – egy 47 éves Piper PA-28 Cherokee – jelenleg az esztergomi repülőtéren vesztegel, szárnyai kötéllel rögzítve, motorja és propellere ugyanakkor látszólag menetkész állapotban van.

A repülő története és állapota

Schadl elárulta, hogy a repülőt mintegy tíz éve vásárolta öt millió forintért, ám azóta sem volt alkalma repülni vele. Eredeti terve az volt, hogy felújíttatja a gépet, és megszerzi a pilótaengedélyt. Korábban sárkányrepülőkkel repült, és ezt a négyüléses kisgépet a következő lépésnek szánta. Azonban a gép nem volt repülésre alkalmas, mivel hiányoztak a szükséges engedélyek, és rossz műszaki állapotban is volt.


Az esztergomi reptér egyik dolgozója szerint a Piper nagyjából 4-5 éve érkezett a repülőtérre, és akkor még rendelkezett repülési engedéllyel. Azóta azonban láthatóan az idő vasfoga alaposan megviselte, és bár a gép felújítható lenne, a költségek nagyon magasak lennének. Egy szakértő szerint inkább egy másik gép megvásárlása lenne érdemesebb, mint ennek a réginek a rendbehozatala.

A gép és a bírósági eljárás

Schadl György korrupciós pere során a bíróság zár alá vette a repülőt, valamint négy luxusautót és egy elektromos kishajót is. Ezek az intézkedések a vagyoni kár fedezésére szolgálnak, amennyiben a vádak beigazolódnak. Schadl azonban jelenleg házi őrizetben van, és elmondása szerint évek óta nem látta a gépét.

A Piper PA-28 Cherokee


A Piper PA-28 Cherokee egy népszerű családi kisrepülőgép, amelyet az Egyesült Államokban gyártanak az 1960-as évektől. A gépet különösen az egyszerűsége és megbízhatósága tette kedveltté. A Schadl tulajdonában lévő modell az 1970-es években készült, és ma már ritkaságnak számít. Az ilyen gépek új ára akár 70 millió forint is lehet, ám egy felújított modellt is lehet találni 12 millió forintért. Schadl gépe azonban jóval kevesebbet érhet jelenlegi állapotában.

A repülő mellett a bíróság intézkedett négy luxusautójának zár alá vételéről is, egy Audi A8-as és három Mercedes került a repülővel és egy elektromos kishajóval együtt zár alá, miután Schadl ügyvédje közölte a bíróság sokadik felszólítására, hogy hol lelhetőek fel a járművek. – számolt be róla a blikk

A per háttere

Schadl György, a végrehajtói kar korábbi elnöke és Völner Pál, korábbi igazságügyi államtitkár ellen korrupciós vádak miatt indult eljárás. A vád szerint Schadl végrehajtók kinevezésében játszott közvetítői szerepet, és ezért cserébe jelentős összegeket kért vissza. A vád szerint Schadl összesen 970 millió forintot szerzett ilyen módon, míg Völner 83 millió forintot kapott. Mindkét vádlott tagadja a vádakat.


Összegzés

Schadl György kisrepülője, amely éveken át az esztergomi reptéren vesztegelt, ma már inkább csak a korrupciós per szomorú szimbólumaként szolgál. A gép értékesítése vélhetően nem fog jelentős kártalanítást eredményezni, ám a per főszereplői továbbra is a nyilvánosság és a bíróság figyelmének középpontjában maradnak.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top