Politika

KSH : Egyre növekszik a magyarok fizetése, kiderült mennyi a bruttó átlagkereset

Egyre növekszik a magyarok fizetése: KSH közzétette a legfrissebb adatokat


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint 2024 júliusában jelentős emelkedést tapasztalhattunk a magyarországi átlagkeresetek tekintetében. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 636 700 forintot ért el, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 438 400 forint volt. Az adatok alapján a bruttó keresetek 13,9%-kal, a nettó keresetek pedig 13,7%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a reálkeresetek 9,4%-os növekedést mutattak. Ez különösen figyelemreméltó annak fényében, hogy a fogyasztói árak mindössze 4,1%-kal emelkedtek.

A mediánkeresetek is hasonlóan pozitív változásokat mutatnak. A bruttó kereset mediánértéke 524 100 forintot tett ki, amely 16,5%-kal haladta meg a tavalyi év ugyanezen időszakát. A nettó mediánkereset 362 900 forint volt, ami szintén 16,6%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók széles körét érinti a fizetések emelkedése, nem csupán a legjobban keresők esetében tapasztalható ez a növekedés.


A rendszeres keresetek növekedése

A jelentésből kiderül, hogy a rendszeres bruttó átlagkereset – azaz prémiumok, jutalmak és egyéb egyszeri juttatások nélkül – 602 200 forintra becsülhető 2024 júliusában. Ez az előző év azonos időszakához képest 14,3%-os növekedést jelent. A különböző szektorokat tekintve a vállalkozásoknál dolgozók rendszeres bruttó átlagkeresete 598 800 forint volt, míg a költségvetési szektorban 604 400 forintot, a nonprofit szervezeteknél pedig 629 600 forintot értek el. Ezek a számok a tavalyi évhez képest 13,2%, 17,0%, illetve 18,2%-os emelkedést mutatnak.

A kedvezmények nélküli nettó átlagkereset is jelentősen nőtt: 423 400 forint volt, ami 13,9%-kal magasabb, mint a 2023. júliusi érték.

Az év első felének átlagos kereseti adatai

2024 januárja és júliusa között a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 635 000 forintot tett ki, míg a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 422 300 forint volt. Ha a kedvezményeket is figyelembe vesszük, a nettó kereset elérte a 437 100 forintot. Az előző év azonos időszakához képest a bruttó és a kedvezmények nélküli nettó átlagkeresetek egyaránt 14%-kal nőttek, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 13,8%-os emelkedést mutatott.


A béremelkedés háttere

A bérek folyamatos növekedése mögött több tényező is állhat. Egyrészt a munkaerőpiaci kereslet fokozódása és a munkaerőhiány, másrészt a gazdasági növekedés és az infláció ellenére is stabilizálódó vásárlóerő javulása. Az infláció csökkenése ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a reálkeresetek is látványosan növekedjenek.

Összességében a KSH adatai alapján egyértelmű, hogy a magyarországi bérek 2024-ben jelentős emelkedést mutatnak, és ez a trend folytatódhat a következő hónapokban is. Ez pozitív hír a munkavállalók számára, ugyanakkor kihívást jelenthet a munkáltatók számára, akiknek meg kell birkózniuk a növekvő bérköltségekkel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top