Politika

Nem akármire kapott 360 milliót Deutsch Tamás unokaöccse

Deutsch Tamás unokaöccse 360 millió forint közpénzt kapott – Tovább gyűrűzik a sporttámogatások körüli botrány


A magyar kormány hosszú ideje kiemelt támogatást nyújt a sportnak, különösen bizonyos látványsportoknak és egyesületeknek. Azonban a sportfinanszírozás átláthatatlansága és a politikai kötődésű személyek szerepvállalása egyre több kritikát von maga után. Az egyik legújabb botrány Deutsch Tamás fideszes politikus családjához kapcsolódik, akik közvetve vagy közvetlenül jelentős közpénzekhez jutottak a Magyar Atlétikai Szövetségen (MASZ) keresztül.

Kiemelt támogatás a sportnak, egyenlőtlen elosztás

A kormány sportra fordított támogatásai között jelentős különbségek vannak. Miközben a látványsportágak – mint a labdarúgás, kézilabda vagy atlétika – hatalmas összegeket kapnak, számos kisebb sportág és sportoló gyakorlatilag a túlélésért küzd. Sok sportoló kénytelen munka mellett edzeni és versenyezni, mivel nem részesülnek megfelelő állami támogatásban, ami lehetetlenné teszi, hogy teljes erőbedobással készüljenek a versenyekre.


A Zsivótzky Gyula Program: milliárdok az atlétikának

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) 2020-ban indította el a **Zsivótzky Gyula Programot**, amelyre 2,7 milliárd forint közpénzt különítettek el. A pénz elosztása három szakaszban történt: 2020-ban és 2021-ben 1,195 milliárd forint, 2022-ben 794 millió forint, míg 2023-ban további 765 millió forintot osztottak szét. Bár az állami támogatás célja a 2023-as atlétikai világbajnokságra való felkészülés lett volna, a pénzek felhasználása körüli titkolózás és visszaélések hamar kérdéseket vetettek fel.

A Telex.hu például kikérte volna a program részleteit, de a MASZ nem volt hajlandó átadni a dokumentumokat, így végül peres úton sikerült megszerezniük a szerződések egy részét, melyek alapján érdekes összefonódások derültek ki.

Deutsch Péter és a gyanús szerződések


A Zsivótzky Gyula Program vezetését Deutsch Péter kapta meg, aki korábbi magasugró és Deutsch Tamás testvére. Bár 2023 októberében már távoznia kellett a világbajnokságot szervező cég éléről, az utolsó munkanapján még sikerült egy 260 milliós szerződést aláírnia versenybírók képzésére. Az ügyet az **Integritás Hatóság** is vizsgálja, mivel felmerült a gyanú, hogy a szerződések túlárazottak és nem valósultak meg a képzések, ahogyan azt eredetileg bejelentették.

Több versenybíró, köztük egy „Péter” nevű bíró is megerősítette a Nyugati Fénynek, hogy semmilyen képzésen nem vett részt, bár a listákon szerepel a neve. Péter elmondta, hogy a versenybírók kiképzése 2017-ben még 12 700 forintba került fejenként, míg 2022-ben ez az összeg 650 ezer forintra ugrott, ami aránytalanul magasnak tűnik. A versenyekre való tényleges felkészítés csak később, a világbajnokság szervezőbizottságának és a World Athletics segítségével valósult meg, nem pedig a MASZ által.

Deutsch Balázs és a Track and Race Kft.


Deutsch Péter fia, **Deutsch Balázs** is részesült a közpénzekből, méghozzá a **Track and Race Kft.** nevű cégén keresztül. A cég, amelyet Balázs vezet, és amelynek 50%-os tulajdonosa, évről évre komoly összegeket kapott a MASZ-tól két verseny szervezésére. 2021-ben 185 millió forintot, 2023-ban pedig 181,5 millió forintot kaptak két verseny lebonyolításáért. A cég 2021-ben 46 millió forint osztalékot vett ki, míg 2023-ban 290 millió forintos adózott eredményt értek el.

Bár a versenyek lehetőséget biztosítottak a magyar sportolóknak a versenyzésre, szakértők szerint a versenyek színvonala nem igazolta az elköltött összegeket. Az egyik legnagyobb név a libériai sprinter, **Emanuel Matadi** volt, aki legjobb eredménye a 17. helyezés volt a világranglistán, ami nem tűnik indokoltnak egy ilyen magas költségvetéshez.

Korrupciógyanús ügyek és politikai kapcsolatok


A Magyar Atlétikai Szövetség és a Deutsch család körül kialakult botrány jól példázza, hogyan lehet kihasználni az állami sporttámogatásokat politikai és családi kapcsolatok révén. Míg a kormány hangsúlyozza, hogy a sport az ország nemzeti büszkesége és az egészséges életmód előmozdítója, az egyre több korrupciógyanús ügy rontja a sportfinanszírozás hitelességét. Ráadásul azok a sportolók, akik nem részesülnek ezekből a támogatásokból, továbbra is komoly kihívásokkal néznek szembe, hogy a nemzetközi versenyeken méltóképpen képviselhessék Magyarországot.

A sport világában, ahol elvileg az eredmények és a teljesítmény számítanak, egyre inkább úgy tűnik, hogy a politikai kapcsolatok és a családi kötelékek is jelentős szerepet játszanak a támogatások elosztásában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top