Politika

Novák Katalin visszatérésétől hangos a nemzetközi sajtó

Novák Katalin új tervei – Külföldi lap a magyar családpolitikáról


A brit *The Times* napilap egy nemrég megjelent cikkében méltatta a magyar családpolitikát, különös tekintettel annak hatásaira a születésszámokra, miközben Novák Katalint is központi szereplőként mutatta be. Az írás rávilágít, hogy Magyarország egyedi megoldásokat alkalmaz a globális születésszám csökkenésének kihívásaival szemben, és kiemelten foglalkozik Novák jövőbeli terveivel, valamint nemzetközi szerepvállalásával.

A cikk “Hogyan kapjuk vissza a babáinkat?” címmel jelent meg, amelyben Novák Katalint háromgyermekes édesanyaként mutatják be, aki államfői lemondása után most újraépíti karrierjét, ezúttal az XY Worldwide nemzetközi civilszervezet vezérigazgatójaként. Szeptember 19-én az X (korábban Twitter) közösségi oldalon bejelentette, hogy a szervezet élén dolgozik majd, ahol globális vezetőkkel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal közösen keresik a megoldásokat a születésszám csökkenésének visszaszorítására.

Magyar születésszámok – statisztikai eltérések


A cikk első bekezdése máris figyelemfelkeltő állítást tesz: „Miközben a népesség öregszik, és a demográfia ‘összeomlik’, egy politikus és egy adattudós felfedezi, hogy Orbán Viktor illiberális Magyarországa ellenáll a születésszám csökkenésének.” Ez a megjegyzés különösen érdekes annak fényében, hogy az augusztus végén közzétett KSH adatok szerint a magyar születések száma 13%-kal csökkent az előző évhez képest.

A brit lap nemcsak a statisztikai adatok eltéréseiről ír, hanem Novák Katalin karrierjét is elemzi, kiemelve azt a botrányt, amely államfői lemondásához vezetett. A hvg.hu szemléje szerint a cikkben kitérnek arra, hogy Novák lemondani kényszerült, miután kegyelmet adott egy gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki segített eltussolni a felettese által kiskorúak ellen elkövetett szexuális zaklatásokat.

Nemzetközi szerepvállalás

A cikk kitér Novák Katalin nemzetközi aktivitására is, különösen Dél-Korea és Japán irányába tett látogatásaira. Ezen országokban a születési arányok az egyik legalacsonyabbak a világon, ezért fontos tanulságokat vonhatnak le a magyar modellből. Novák a családpolitikai tapasztalataival és jövőbeli terveivel ezen országokkal is együttműködésre törekszik.


A magyar családpolitika és annak sikerei

Az *The Times* részletesen bemutatta az Orbán-kormány elmúlt 14 évének családpolitikáját is, hangsúlyozva, hogy Magyarország a GDP több mint 5%-át fordította családtámogatási intézkedésekre. Az olyan programokat, mint a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége, külön kiemelték, de megjegyezték, hogy a 2020-as év után a születésszámok ismét csökkenni kezdtek, és az idei évben különösen mélypontot értek el.

Ugyanakkor a cikk szerzője kritikát is megfogalmazott, mondván, hogy egyes akadémikusok szerint a kormány anyagi támogatásai elsősorban a tehetős családokat segítik, akik egyébként is vállaltak volna gyermeket. Ez a megközelítés nem egy „baby boomhoz” vezetett, hanem inkább egy rövid életű statisztikai érdekességhez.

Hosszú távú tervek és kilátások


A cikk végén az XY Worldwide társalapítója, Stephen J. Shaw is megszólalt, aki arra figyelmeztetett, hogy a magyar családpolitika sikerességét hosszú távon kell megítélni. Szerinte Magyarország termékenységi rátájának növekedése nem a tehetős rétegek gyarapodásának köszönhető, hanem annak, hogy a huszonéves fiatalok korábban alapítanak családot.

Novák Katalin tervei és új nemzetközi pozíciója tehát a családpolitikai megoldások globális megvitatására, valamint azok adaptálására összpontosítanak. A brit lap cikke rávilágít arra, hogy bár Magyarország gazdaságilag és társadalmilag is sokat költ a családok támogatására, a születésszámok csökkenése továbbra is komoly kihívás.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top