Politika

Afrika felett három napra kikapcsolták a honvédségi repülő jeladóját, a tárca nem árulja el, mit csinált ott a gép

### Titokzatos Honvédségi Küldetés: Az A-319-es Airbus Afrikai Útja


Egy rejtélyes repülés során három teljes napon keresztül eltűnt a honvédség Airbus A-319-es gépe a nyilvános repüléskövető oldalakról, amikor Afrikába tartott. A Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem adott érdemi tájékoztatást arról, hogy milyen célból indult útnak a repülő, és hogy az összefüggésben áll-e a magyar katonák csádi bevetésével.


### Az Út Részletei

A 605-ös Airbus, melyet gyakran használ külföldi útjain Szijjártó Péter külügyminiszter is, június 5-én este indult el a kecskeméti katonai repülőtérről Afrika irányába. Az első leszállás Tunéziában történt, majd a gép tovább folytatta útját dél felé. Tunézia légterében, 10 ezer méter fölötti magasságban repülve, a gép éjfél előtt eltűnt a nyilvános repüléskövető oldalakról, valószínűleg a jeladók kikapcsolása miatt. Három napig nem volt követhető, hogy merre jár.

A gép csak szombat este jelent meg újra a radaron, amikor Tunézia déli határvidékéről egyenesen a kecskeméti bázisra tért vissza.


### Kérdések és Válaszok Nélkül

Június 7-én kérdéseket küldtünk a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) is, hogy megtudjuk, milyen akcióban vett részt a repülőgép. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az út összefüggésbe hozható-e a honvédség csádi missziójával, amelyről az utóbbi időben kevés konkrét információt adott ki a kormány.

A KKM arra hivatkozva, hogy a gép a HM fennhatósága alá tartozik, nem reagált a megkeresésre. A HM sajtóosztályát viszont az elmúlt egy hétben többször is hiába kerestük, az ígéretek ellenére sem válaszoltak, és végül a telefont sem vették fel.


### Kormányzati Nyilatkozatok és Talányok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta, hogy a magyar katonák csádi kiküldetésével kapcsolatban nincs még meg a pontos menetrend, de a kormány célja továbbra is az, hogy legyen csádi misszió.

Az afrikai katonai akcióval kapcsolatban már május végén több kérdést is küldtünk a HM-nek, egyebek mellett azt próbáltuk megtudni, mikor utaznak a közép-afrikai országba a magyar katonák, és mekkora lesz a kinti egység létszáma. Akkor sem kaptunk válaszokat, csupán egy linket küldtek, amelyen egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és Böröndi Gábor vezérkari főnökkel készült beszélgetést lehetett olvasni. A beszélgetésben a miniszter csupán a csádi bevetés korábbi hivatalos magyarázatát ismételte meg: a magyar katonák a csádi magyar beruházások, például mezőgazdasági projektek, vetőmagtermesztés és vízgazdálkodás védelmét látják majd el, továbbá a helyi haderő mentorálása és kiképzésének támogatása lesz a feladatuk.


### Titokzatos Küldetések és Politikai Kapcsolatok

Januárban derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár Szalay-Bobrovniczky Kristóf kabinetjében éppen ennek a missziónak az előkészítésén dolgozott. A Direkt36 és a francia Le Monde bizonyítékokat szerzett az Orbán fiú afrikai útjairól, többek között arról, amikor tavaly decemberben nagyfokú titoktartás közepette Szijjártó Péter külügyminiszter delegációjának tagjaként ott volt a csádi elnöki palotában lefolytatott tárgyalásokon.

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is a múlt héten látogatott Csád fővárosában, N’Djamenában, hogy tárgyaljon a kormányzattal. Ez a látogatás tovább fokozza a rejtélyt a magyar katonai repülés körül, amely során az Airbus A-319-es három napig láthatatlan maradt a nyilvános repüléskövető oldalakon.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top