Politika

Még ma megbukhat Orbán bizalmasa: Leváltják a Fidesz politikusát?

Még ma megbukhat Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója – vélik többen jobboldali körökben. “Nem hiányzott hogy valaki ekkora butaságokat beszéljen és ezzel egy ekkora botrányt okozzon éppen most, amikor a Fidesz egyébként sem könnyű politikai szituációban van” – véli forrásunk.


Ma könnyen sorsdöntő nap lehet a Fidesz számára, mivel komoly politikai vihar közepén találja magát Orbán Balázs, a miniszterelnök egyik legbizalmasabb embere és politikai igazgatója.

A közvélemény és politikai ellenfelei élesen kritizálják Orbánt a Mandiner műsorában tett kijelentései miatt, amelyekben kétségbe vonta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntését az orosz invázióval szembeni ellenállásról.

Orbán Balázs botrányos kijelentései


Orbán Balázs a műsorban egyértelműen kifejtette, hogy szerinte Magyarország, a történelmi tapasztalatok alapján, másként járt volna el egy hasonló helyzetben:

 „Mi nyilvánosan nem mondjuk el a véleményünket Zelenszkij elnök döntéséről az elmúlt 2,5 évben, amit csináltak a háború ügyében, vagy nagyon finoman fogalmazunk. Azért, mert minden országnak megvan a joga, hogy döntsön saját sorsáról, a vezetők vállalják a felelősséget.

De pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 éve, mert felelőtlenség.

Látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, sok ember halt meg, területeket vesztettek. Az ő joguk, szuverén döntésük, megtehetik.

De ha minket megkérdeztek volna, akkor nem ezt tanácsoltuk volna. Miért? Azért, mert 56-ban az lett, ami lett, megtanultuk, hogy óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel, azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”


Ezek a kijelentések nemcsak a Fidesz ellenfeleit, hanem sokakat a párton belül is felháborítottak, hiszen Orbán Balázs, mint országgyűlési képviselő, az Alaptörvényre esküdött fel, amely egyértelműen kimondja: a haza védelme minden magyar állampolgár számára feltétel nélküli kötelesség.

Az Alaptörvény hősei közé tartoznak azok, akik Magyarország függetlenségét és szabadságát védték, és nem azok, akik kollaboráltak a megszálló erőkkel.

Az MSZP már Orbán Balázs lemondását követeli

Az ellenzéki pártok, különösen a Magyar Szocialista Párt, azonnali hatállyal követelik Orbán Balázs lemondását. Komjáthi Imre, az MSZP elnöke, rendkívül éles hangvételű közleményben nevezte Orbánt hazaárulónak, és felszólította, hogy távozzon a politikából és Magyarországról is. A kormány ellenfelei szerint Orbán kijelentései egyértelműen arra utalnak, hogy a politikai igazgató nem támogatná Magyarország katonai védekezését, ha támadás érné az országot.


Orbán Balázs nyilatkozata felveti a kérdést: valóban úgy véli, hogy Magyarország jobban járna, ha a megszállókkal együttműködne ahelyett, hogy védené saját területét és állampolgárait? A politikus nem egyértelműen tisztázta, hogy kikre vonatkozik a többes szám első személyben tett megjegyzése, amely szerint “mi nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök tett”. A hallgatóság számára azonban nyilvánvaló, hogy ezek a kijelentések közvetlenül kapcsolódnak a Fidesz vezetéséhez és Orbán Viktorhoz.

Még ma megbukhat Orbán

A politikai nyomás egyre fokozódik Orbán Balázs ellen. Míg a kormány hivatalosan még nem reagált a botrányra, sokan arra számítanak, hogy ma sor kerülhet arra a politikai döntésre, amely eltávolíthatja őt a Fidesz vezetéséből és az országgyűlési képviselők sorából.

A Fidesz szempontjából a kérdés nemcsak Orbán Balázs politikai sorsa, hanem az, hogy mennyire tartható fenn a párt és a kormány hitelessége ebben a helyzetben. Az Alaptörvény egyértelműen előírja, hogy minden állampolgárnak kötelessége megvédeni a hazáját – ezzel szemben Orbán Balázs kijelentései komoly kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy ő és a pártja valóban elkötelezettek-e e cél mellett.


Ha ma sor kerülne Orbán Balázs leváltására, az nemcsak az ő politikai karrierjét pecsételné meg, hanem a Fideszen is nagy sebet ejtene mégis talán elkerülhetné a párt a nagyobb sérülést.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top