Politika

Pánikba estek: Fájdalmasan nagyot bukhat Orbán

Magyarország több mint egymilliárd eurónyi befagyasztott uniós forrást veszíthet el véglegesen 2024 végén, ha a kormány nem teljesíti azokat a követelményeket, amelyeket az Európai Unió szabott meg a pénzek felszabadításához – írja a Privát Bankár.


A Transparency International Magyarország ügyvezetője a 24.hu megkeresésére kijelentette: Brüsszelben úgy látják, hogy a magyar kabinet csak részben teljesítette az előírt reformokat, különösen a korrupció elleni intézkedések és az átláthatóság terén.


Az EU részéről az egyik fő aggály a korrupció kockázatának továbbra is fennálló veszélye, amely az uniós költségvetést érintheti. Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem hajtotta végre megfelelően azokat a jogállamisági reformokat, amelyeket vállalt, ezért tartják fenn a forrásfelfüggesztést.


Jelenleg mintegy 6,3 milliárd eurót érint a felfüggesztés, amely a kohéziós alapból finanszírozott három operatív program 55 százalékát teszi ki.

Jogállamisági eljárás és további forrásveszteség

A 2022-ben indított jogállamisági feltételességi eljárás keretében Magyarországnak két éve van arra, hogy megfeleljen az uniós követelményeknek. Amennyiben a problémákat 2024 decemberéig nem oldják meg, a befagyasztott pénzek végleg elvesznek.

Az érintett összegek között van további 14 milliárd euró is, amelyet az EU a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz (RRF) kapcsolódó eljárás keretében fagyasztott be.


Ezen felül a horizontális feljogosító feltételek nem teljesítése miatt további pénzek is veszélyben vannak, ideértve például a gyermekvédelmi törvény és a menedékjog korlátozása miatt felmerülő aggályokat.

Mi a tét?

Ha Magyarország nem hajt végre az uniós követelményeknek megfelelő reformokat, akkor az ország jelentős forrásoktól eshet el, ami komoly hatással lehet a hazai gazdaságra és az uniós programok finanszírozására.

A korrupcióellenes és átláthatósági intézkedések továbbra is kulcsfontosságúak a helyzet megoldásához, és a következő hónapok döntő fontosságúak lesznek abban, hogy sikerül-e feloldani a források befagyasztását.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top