Politika

Felrobbant az internet: A neves történész “tönkrevágta” Orbánék hazugságait

Stefano Bottoni, Olaszországban született, Budapesten élő történész és az MTA kutatója, keményen reagált Orbán Balázs meglepő kijelentésére az 1956-os forradalomról.


A miniszterelnök politikai igazgatójának nyilatkozata, amelyben azt sugallta, hogy Magyarország valószínűleg nem választotta volna a háborús védekezést egy orosz katonai agresszióval szemben, komoly felháborodást váltott ki.

Bottoni szerint ez nem csupán egy „rosszul megfogalmazott mondat”, hanem a Fidesz folyamatosan változó emlékezetpolitikájának része.

Orbán Balázs szavait Orbán Viktor miniszterelnök is kommentálta a pénteki rádióinterjújában, de ő csak annyit mondott, hogy politikai igazgatója „félreérthetően fogalmazott”.


A történész szerint azonban a probléma ennél mélyebb, és az 1956-os eseményekkel kapcsolatos narratíva folyamatos torzítása figyelhető meg.

Bottoni Facebook-posztjában kifejtette, hogy 1956-ból a Fidesz már többször formált új értelmezést: kezdetben antikommunista forradalomként ábrázolták, majd 2016-ban a „pesti srácok romantikus kalandjaként”, 2022-re pedig „békeforradalomként” értelmezték, amely véletlenül sem a szovjetek ellen irányult.

Bottoni ironikusan megkérdezte: mi lesz 1956-ból 2024-re? „Ellenforradalom? Sajnálatos események? Vagy valami, amit amerikai tanácsadók szítottak, mint a Majdán?”


A történész erős kritikával zárta gondolatait: „1956 lassan olyan kellemetlen a NER-nek, mint Kádárnak volt.” Bottoni szerint az évforduló azért zavaró a hatalom számára, mert emlékezteti az embereket arra, hogy a zsarnokok elzavarhatók, és hogy a forradalom nem egy békés esemény, hanem egy komoly küzdelem volt a szabadságért.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top