Politika

Durva: 774 millióval támogatja egy szlovákiai kolostor felújítását az Orbán kormány

Támogatási Szerződés a Külügyminisztériummal


2023 végén a Külügyminisztérium egy jelentős támogatási szerződést kötött egy magyar-szlovák társulással, melynek célja egy régi kolostor felújítása Szlovákiában. Az egykori premontrei kolostor, amely később magtárként is működött, hosszú ideje romosan állt. Az épületet 2021-ben vásárolta meg a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA), amelyet a magyar kormány közpénzből hozott létre.

A Kolostor Megvásárlása és a Felújítás Tervei

Ipolyság (szlovákul Šahy), a magyar határ közelében található település, ad otthont a felújításra váró kolostornak. Orosz Örs, egy szlovákiai magyar politikus, 2020 decemberében jelentette be, hogy a Sine Metu Polgári Társulás megvásárolta az épületet, és céljuk a megmentése. 2021 elején Orosz tárgyalt Magyar Leventével, a Külügyminisztérium államtitkárával, aki később szignálta a 774 millió forintos felújítási támogatást.


A KEOMA Szerepe és Támogatások

A KEOMA alapító okirata 2021 februárjában készült el, és márciusban jegyezte be a bíróság. A Fidesz-kormány 600 millió forint közpénzt és két állami céget adott az alapítványnak megalapításakor, később pedig további 24 milliárd forintot kapott az államkasszából. Tavaly az alapítvány 5,4 milliárd forint támogatást kapott, valószínűleg a kormánytól közpénzből.

A Felújítás Első Üteme

A felújítás első üteme a magtár műemlék épületének állagmegóvó és szerkezetkész kialakítását foglalja magában. A PONTIBUS Európai Területi Társulás közbeszerzést írt ki a kivitelező megtalálására, melynek keretében az ingatlan alapjainak megerősítése, az azbesztes tetőszerkezet eltávolítása és az új tető megépítése szerepel.


A Projekt További Fejlesztési Tervei

A Manevi SK, a KEOMA szlovákiai leányvállalata, további terveket is készített az ingatlan fejlesztésére. A kolostor mellett egy régi jezsuita épület is felújításra kerül, amelyben egy étterem, egy 13 szobás szálloda kis wellness-részleggel, valamint egy sörfőzde kap helyet. Zachar Pál, Ipolyság polgármestere, kiemelte, hogy a beruházás hosszú távon fenntarthatóvá válik, és kulturális-gasztronómiai központként fogja vonzani a látogatókat.

Örökségmegőrzés Határok Nélkül

A KEOMA a megalapítása óta számos külföldi ingatlant vásárolt, különösen Szlovákiában. Összesen 26 épület tartozik hozzájuk öt országban: Szlovákiában 14, Romániában 8, Szlovéniában 2, Szerbiában és Horvátországban 1-1. A Manevi SK ügyvezetője azonban jelezte, hogy Szlovákiában már nem terveznek további ingatlanokat vásárolni.


Összegzés

A magyar-szlovák együttműködés eredményeként az ipolysági kolostor megmentése nemcsak kulturális örökségünk megőrzését szolgálja, hanem hozzájárul a térség gazdasági és turisztikai fejlődéséhez is. Az állami támogatás és a közös erőfeszítések révén a középkori kolostor új életre kelhet, és vonzó célponttá válhat a helyi és a tágabb régióból érkező látogatók számára.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top