Egyéb

“Ég veled Dani!” – Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász

Szombat késő este, hosszan tartó és súlyos betegség után elhunyt Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász. Karsait két évvel ezelőtt diagnosztizálták az ALS (amyotrophiás lateralsclerosis) nevű halálos betegséggel, amely folyamatosan pusztítja az idegsejteket, és végül az önkéntelen mozgásokért felelős izmok bénulásához vezet.


Testvére, Karsai Péter közösségi oldalán búcsúzott el tőle: „Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel, az ALS-sel.”

Karsai Dániel nemcsak a betegségével vívott küzdelmet, hanem élete végéig harcolt azért is, hogy az eutanázia kérdésében változás történjen Magyarországon. 2023 szeptemberében jelentette be, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mivel úgy vélte, az életvégi döntések teljes magyarországi tilalma sérti az alapvető emberi jogokat.


„Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg” – írta közösségi oldalán, amikor nyilvánosságra hozta, hogy ALS-szel diagnosztizálták. Nyilvános küzdelme az eutanáziához való jogért hatalmas visszhangot váltott ki, azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága végül elutasította a keresetét.

Karsai Dániel 1977. március 28-án született Budapesten, értelmiségi családban. Édesapja, Karsai László, a magyarországi roma és zsidó holokauszt elismert kutatója, édesanyja, Kelemen Éva pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Tolmács- és Fordítóképző Központjának alapítója volt. Karsai a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd 2001-ben végezte el az ELTE Jogi Karának győri tagozatát. Az egyetem után az Alkotmánybíróságon kezdte karrierjét, majd az Igazságügyi Minisztérium Közjogi Kodifikációs Főosztályán dolgozott.


2009-ben Karsai visszatért Magyarországra, ahol megkezdte ügyvédi pályáját. 2011-ben alapította meg saját ügyvédi irodáját, és szakmai élete során sokat foglalkozott emberi jogi kérdésekkel. Az évek során nemcsak szakmai, hanem személyes életútja is példaértékű volt, hiszen küzdelme az ALS ellen és az eutanázia jogi elismeréséért egyaránt fontos társadalmi kérdéseket vetett fel.

Karsai Dániel hősies küzdelme, jogi harcai és élete jelentős nyomot hagytak a magyar társadalomban. Az ő története nemcsak egy súlyos betegségről szól, hanem az emberi méltóságért és jogokért való kiállásról is, amely sokak számára inspiráló marad.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top