Politika

Eladósodva: újabb gigantikus hitelt vesz fel az Orbán kormány

Magyarország 800 milliárd forintos hitelt kér vasútfejlesztésre az Európai Beruházási Banktól


Lázár János építési és közlekedési miniszter egy friss Facebook-posztban közölte, hogy a magyar kormány hitelkérelmet nyújtott be az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) 800 milliárd forintos összegben, amelyet a hazai vasúthálózat fejlesztésére kívánnak felhasználni. Lázár posztjában hangsúlyozta, hogy a kormány nem vár tovább Brüsszelre, amely a Magyarországnak járó támogatások kifizetésével késlekedik, hanem saját kezdeményezésre előre lép a vasúti infrastruktúra korszerűsítésében.

A bejelentés szerint a 800 milliárd forintos fejlesztési program egyik felét a magyar kormány saját forrásból fedezi, míg a másik felét az EIB-től kapott hitel biztosítja majd. Lázár emlékeztetett arra, hogy augusztusban meghirdettek egy 5 pontos közlekedési akciótervet, amely azonnali beavatkozások mellett hosszú távú, átfogó fejlesztéseket is tartalmaz. A tervek célja, hogy javítsák az ország közlekedési infrastruktúrájának állapotát, különös tekintettel a vasúthálózatra.

A fejlesztési program céljai

A hitel az egyik alapja annak a 10 évre tervezett, 1200 milliárd forintos vasútfejlesztési csomagnak, amelynek fő célja a magyar vasúti rendszer átfogó megújítása. A tervezett fejlesztések az első ütemben közel 500 kilométernyi vasúti pályát érintenek. Emellett 119 kilométernyi szakaszon felszámolják a lassújeleket, és 490 kilométer hosszúságú pályát helyeznek a legmodernebb, központi forgalomirányítás alá, ami jelentős hatékonyságjavulást hozhat az utasok számára.


Az EIB-hez benyújtott hitel iránti kérelem újabb példája annak, hogy a magyar kormány és állami intézmények gyakran fordulnak a bankhoz nagyobb beruházási projektek finanszírozásához. Korábban például a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlásához is felhasználtak EIB-forrásokat.

A fejlesztések jelentősége

A magyar vasúthálózat régóta sürgető felújításra szorul, mivel a lassújelek és az elavult infrastruktúra sok helyen nehezíti a közlekedést, rontja a szolgáltatások minőségét és csökkenti a közlekedésbiztonságot. Az EIB-től kért hitel és a kormány által biztosított források együttesen nagy lehetőséget kínálnak a vasút modernizálására, amely hosszú távon nemcsak az utasforgalomra, hanem a gazdaságra is kedvező hatást gyakorolhat.

A fejlesztési tervek jelentőségét Lázár János is kiemelte, hiszen a vasút kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntartható közlekedésben, valamint a környezetvédelemben, mivel segíthet csökkenteni a közúti közlekedés terhelését és az ebből adódó károsanyag-kibocsátást.


A következő hónapokban várhatóan további részletek derülnek ki a konkrét projektekről és az ütemezésről, azonban a bejelentés egyértelmű üzenete az, hogy Magyarország elkötelezett a modern és hatékony vasúti rendszer kiépítése mellett, amelyet az EIB-től érkező pénzügyi források is segítenek megvalósítani.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top