Politika

Milliárdok vesztek oda – Csődbe ment a lélegeztetőgép-botrányban érintett cég

Csődbe ment a lélegeztetőgép-botrányban érintett cég: négymilliárd forint elpárolgott


A Covid-19 járvány kezdetén számos országban kritikus helyzet alakult ki, ami sürgős intézkedéseket követelt meg a kormányoktól. Magyarországon ennek egyik eredménye volt a lélegeztetőgépek beszerzése, amelyet a Külügyminisztérium szervezett. Azonban a közelmúltban napvilágra került információk szerint az egyik érintett cég, a TMT Technics Kft., amely 4 milliárd forintos szerződést kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, csődbe ment, és a pénz, amelyet az adófizetők pénztárcájából finanszíroztak, gyakorlatilag eltűnt.

A botrány háttere

Gelencsér Ferenc, a Momentum országgyűlési képviselője hozta nyilvánosságra a közösségi médiában, hogy a TMT Technics Kft. tulajdonosai úgy döntöttek, hogy március 20-án megszüntetik a céget. A politikus hangsúlyozta, hogy a cég 2020-ban túlárazott lélegeztetőgépeket szerzett be a Külügyminisztérium megbízásából, ám ezek a gépek soha nem jutottak el a kórházakba, hanem egy vámáruraktárban porosodnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a gépeket még töredékáron sem tudják eladni, miközben a 4 milliárd forintos közpénznek nyoma veszett.

Hogyan történhetett meg mindez?

A történet abszurditását növeli, hogy a TMT Technics Kft.-nek a szerződés megkötésekor még nem volt engedélye egészségügyi eszközök forgalmazására, hiszen eredetileg optikai eszközök gyártásával foglalkoztak. Csak a szerződés aláírása után néhány nappal, március 30-án vált jogosulttá a cég ilyen eszközök forgalmazására. Ennek ellenére a kormány mégis ezt a céget találta a legalkalmasabbnak a lélegeztetőgépek beszerzésére, noha a cég jegyzett tőkéje mindössze 4 millió forint volt, és 2019-es árbevétele is csak 119 millió forintot tett ki.


A legmegdöbbentőbb részlet talán az, hogy a cégnek a 4 milliárd forintot előre, egy összegben, mindenféle biztosíték nélkül fizette ki a kormány. Azonban a gépek soha nem érkeztek meg a külügyminisztériumhoz, és a raktárban porosodó szállítmány értékesítésére tett kísérletek is kudarcot vallottak.

A pénz eltűnése és a cég csődje

A cég vezetője, Tóth László 2020-ban 863 millió forint osztalékelőleget vett fel, amit Gelencsér Ferenc úgy kommentált, hogy „normális ügymenet mellett 40 év alatt tudta volna” összespórolni. A cég tőkéje 3 milliárd forintra emelkedett, de 4 milliárd forintos tartozást is bejegyeztek. Végül a cég önfelszámolásba kezdett, miután a könyvvizsgáló megállapította, hogy nincs pénze a tartozás visszafizetésére.

Mi lesz a következő lépés?

Gelencsér Ferenc szerint a külügyminisztérium végrehajtást indított a pénz visszaszerzésére, és megtalálták a gépeket a raktárban, de senkinek nem sikerül őket értékesíteni. A politikus ígérete szerint folyamatosan tájékoztatni fogja a közvéleményt a további fejleményekről.


Ez az eset is rávilágít arra, hogy a közpénzek elköltése során mennyire fontos a transzparencia és a felelős gazdálkodás. Az adófizetők pénzének elpárolgása nemcsak gazdasági, hanem morális kérdéseket is felvet, amelyeket a jövőben elengedhetetlenül kezelni kell.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top