Politika

Első fokú ítélet: ki kell adni a közmédia kínai szerződéseit

Első fokú ítélet: Ki kell adni a közmédia kínai szerződéseit



A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítélete értelmében a közmédiának, vagyis az MTVA-nak, kötelező kiadnia az elmúlt öt évben kínai szervezetekkel kötött szerződéseit az Átlátszó újságírója számára. A döntés egy közérdekű adatigénylés következtében született, amelyet az Átlátszó újságírója nyújtott be még májusban. Az MTVA elutasította az adatigénylést, aminek következtében perre került sor.

Az MTVA több érvet is felsorakoztatott a bíróságon annak érdekében, hogy elkerülje a szerződések kiadását. Egyik legfőbb érvük az volt, hogy technikailag lehetetlen kikeresni a kínai szervezetekkel kötött szerződéseket, mert azok nincsenek kategorizálva számítógépes rendszerükben, így manuálisan kellene átvizsgálni több mint 22 ezer szerződést.


A bíróság azonban elutasította ezt az érvet, rámutatva, hogy a szerződések kiadása nem válhat meghiúsulássá adminisztratív terhek miatt. A bíróság továbbá azt is megjegyezte, hogy közismert tények alapján is valószínűtlen, hogy az MTVA ne rendelkezne olyan eszközökkel, amelyek segítségével egyszerűen ki tudnák szűrni a kért szerződéseket.

A kínai szerződések háttere

Az ügy kiemelt figyelmet kapott, különösen Hszi Csin-Ping kínai elnök 2023 májusi budapesti látogatása után, amely során több megállapodás született kínai és magyar szervezetek között. Ezek közül három, közvetlenül a közmédiát, azaz az MTVA-t érinti. A megállapodások tartalma hírcsere, valamint együttműködések elmélyítése volt, többek között a Xinhua hírügynökség és a China Media Group részvételével.


Az MTVA korábban is kötött szerződéseket kínai médiaszolgáltatókkal, például 2023-ban a Hunan Broadcasting Systemmel, melynek eredményeképp műsorcseréket és koprodukciókat terveznek. Egy 2015-ös közérdekű adatigénylés során az is kiderült, hogy a „Játék határok nélkül” című vetélkedősorozat egyik évadát Kínában gyártatta le az MTVA.

Az Átlátszó sikerei az adatperekkel kapcsolatban

Az Átlátszó újságírói 2011-es fennállásuk óta számos hasonló adatperben szereztek már érvényt a közérdekű adatok nyilvánosságának, különösen a közmédiával szemben. Az MTVA költségvetése jelentős részt az adófizetők pénzéből áll: 2023-ban 142 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, amelyből több mint 126 milliárdot a magyar állam fizet közszolgálati hozzájárulás címén.


Az ítélet azt mutatja, hogy a bíróság fontosnak tartja a közérdekű adatok átláthatóságát, különösen akkor, ha az adófizetők pénzéből finanszírozott szervezetekről van szó. Az MTVA ugyan még fellebbezhet, de az első fokú ítélet jelentős előrelépésnek számít az információszabadság érvényesülése terén.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top