Egyéb

Ételek, amiket soha ne egyél 60 éves kor felett

Az életkor előrehaladtával a test anyagcseréje lassul, az immunrendszer gyengül, és a táplálkozási szokások nagy hatással lehetnek az egészségre. 


60 éves kor felett különösen fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk, mert bizonyos ételek súlyosbíthatják a meglévő egészségügyi problémákat vagy újakat idézhetnek elő. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az élelmiszereket és italokat, amelyeket érdemes elkerülni ebben a korban.

Íme az ételek listája:

Grapefruit: Bár a grapefruit tele van vitaminnal, bizonyos gyógyszerekkel – például a magas vérnyomás vagy az álmatlanság kezelésére használt készítményekkel – kölcsönhatásba léphet. Ez fokozhatja a gyógyszerek hatását, ami veszélyes mellékhatásokhoz vezethet.


Cukros italok: A szénsavas üdítők és más cukrozott italok – például gyümölcslevek, energiaitalok – rendszeres fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a májproblémák kialakulásának kockázatát. Emellett a magas vércukorszint hozzájárulhat a memóriavesztéshez és a kognitív hanyatláshoz is.

Koffein: Az idősebb felnőttek számára a koffein nagyobb problémát jelenthet, mivel a szervezet lassabban bontja le. Túlzott fogyasztása szorongást, alvászavarokat és szívritmuszavarokat okozhat. A kávé mellett érdemes figyelni a teákra, csokoládékra és egyes gyógyszerekre is, amelyek szintén tartalmazhatnak koffeint.


Feldolgozott és sült ételek: A feldolgozott húsok – például a kolbász, szalámi és a felvágottak – magas nátrium- és nitráttartalommal rendelkeznek, ami növeli a szívbetegségek és a rák kockázatát. A sült ételek, mint a hasábburgonya és a rántott húsok, transzzsírokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az artériák elzáródásához, és növelik a szívroham és a stroke kockázatát.

Túlzott sóbevitel – idős korban veszélyes lehet

A magas nátriumtartalmú étrend vízvisszatartást okozhat, ami magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez és veseproblémákhoz vezethet. Az ajánlások szerint az időseknek napi 1500 mg-nál nem szabad több sót fogyasztaniuk. A nátrium csökkentésének érdekében érdemes elkerülni a sós nasikat, készételeket és feldolgozott élelmiszereket, mint a konzervált levesek és mártások.

Nyers vagy nem megfelelően főtt ételek: A nyers tojás, húsok és tenger gyümölcsei – például a sushi – növelik az ételmérgezés kockázatát. Idős korban ez súlyos következményekkel járhat. Az immunrendszer gyengülése miatt idősebb korban fokozott figyelmet kell fordítani az ételek megfelelő elkészítésére.


Alkohol: Míg egy pohár bor néha nem jelent problémát, az alkoholfogyasztás 60 éves kor felett kockázatosabb lehet. Az alkohol rontja az alvás minőségét. Emellett növeli a vérnyomást, és bizonyos gyógyszerekkel – például fájdalomcsillapítókkal vagy nyugtatókkal – kölcsönhatásba léphet, ami veszélyes mellékhatásokhoz vezethet.

60 éves kor felett a megfelelő étrend és az ételek gondos megválasztása elengedhetetlen az egészség megőrzése érdekében. A fenti ételek elkerülésével jelentősen csökkenthetők a szívbetegségek, cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek kockázatai, miközben segíthetünk fenntartani a vitalitást és életminőséget.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top