Politika

78 milliárd forintos fizetési felszólítást kapott az Orbán-kormány – indul a behajtás ha nem fizetnek

78 Milliárd Forintos Bírságot Kapott Magyarország az Európai Bizottságtól


Az Európai Bizottság (EB) július 16-án 78 milliárd forintos (200 millió eurós) fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak, amelyben 45 napos határidőt szabott meg a menekültügyi pénzbírság kifizetésére. A Népszavának nyilatkozó Christian Wiegand, az EB szóvivője elmondta, hogy a levélben a testület tájékoztatást kér arról, hogyan kíván Magyarország megfelelni az idei június 13-án, illetve 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek.


A bírság teljes összege több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millió euróval növekszik. Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án szabott ki pénzbírságot Magyarországra, amiért az nem teljesítette a korábbi ítéletét. A bírság két részből áll: egy 200 millió eurós átalányösszegből és egy napi 1 millió eurós kényszerítő bírságból, amely addig növekszik, amíg Magyarország menekültügyi szabályai nem kerülnek összhangba az uniós elvárásokkal.

A Bizottság levele egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyar hatóságokat. Amennyiben a kormány nem teljesíti a 45 napos határidőt, az EB újabb felszólítást küld, de már csak 15 napos határidővel. Ha ezt követően sem érkezik meg a pénz Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

A napi bírság kapcsán az EB levelében arról érdeklődik, hogy Magyarország miként kívánja törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival. A válasz függvényében döntenek a további lépésekről. Az eljárás hasonló az átalányösszeg behajtásakor követett procedúrához, azzal a különbséggel, hogy a napi bírság összege addig emelkedik, amíg a magyar kormány nem hozza meg a szükséges törvényeket.


Az ügy 2020. decemberéig nyúlik vissza, amikor az EUB megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bíróság kifogásolta, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak menedékjogi eljáráshoz való hozzáférését, nem tartotta tiszteletben a jogorvoslathoz való jogukat, és jogellenesen tartotta őket őrizetben a tranzitzónákban. Bár a tranzitzónákat időközben bezárták, az ítéletben foglaltak nagy részét azóta sem teljesítették.

2022. februárjában az Európai Bizottság keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az EU bírói testületétől, hogy állapítson meg átalányösszeget és napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt. A 2024. júniusában megszületett jogerős ítélet alapján az átalányösszeg 200 millió, a napi bírság pedig 1 millió euró lett.

Ez az első alkalom, hogy az európai bírák pénzbüntetést szabtak ki Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és kijelentette, hogy nem engednek a brüsszeli bürokraták zsarolásának.


Bóka János Európa-ügyi miniszter a Népszava kérdésére válaszolva elmondta, hogy megkapták a bíróság ítéletét, és vizsgálják az ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit, a fizetési kötelezettségen kívül. Ez a munka folyamatban van, és a kormány igyekszik megakadályozni, hogy a pénzbírság összege kifizethetetlenül magas legyen.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top