Politika

A palackokat a hajléktalanoknak adtuk: becsődöltek az automaták

Hétfő délután a szerkesztőségünk Pécsett próbálkozott meg a használt üvegek visszaváltásával. Az elmúlt hónapokban egyre több panasz érkezett az üvegvisszaváltó automaták kapcsán. Úgy döntöttünk, magunk is utánajárunk a problémának. Sajnos nem kellett sokáig keresnünk a gondokat, mert már az első helyszínen akadályokba ütköztünk.


A Tüzér utcai Lidl üvegvisszaváltójánál zárt ajtó fogadott minket, mindenféle tájékoztatás nélkül. Sem egy tábla, sem egy felirat nem jelezte, hogy mi lehet a probléma. Az üvegajtón keresztül jól látszott, hogy az automata működik, ám a hozzáférés lehetetlen volt. Felmerül a kérdés: miért nem figyelmeztetik az ügyfeleket, ha az automata megtelt, vagy technikai problémával küzd? Az ilyen helyzetek csak felesleges frusztrációt okoznak a vásárlóknak, akik számítanak arra, hogy visszaválthatják az üvegeiket.


Ezután a város másik oldalán, az Ybl Miklós utcai Sparhoz mentünk, ahol a helyzet rosszabb volt. Itt az automata technikai hiba miatt egyáltalán nem működött. Újabb csalódás, újabb elvesztegetett idő. Eközben a közeli téren hajléktalanok várakoztak hatalmas táskákkal, tele üvegekkel. Ezek az emberek arra készültek, hogy amint az automata újra működik, több száz üveget fognak visszaváltani. (Nem sajnáljuk tőlük, a probléma, hogy nincs elég kapacitás.) Az automata rövid időn belül megtelik, ismét használhatatlanná válik, és újra kezdetét veszi az egész folyamat.

Mi állhat az üvegvisszaváltó automaták káoszának hátterében?


Káosz az üvegvisszaváltó automaták körül. Nem tudtuk az üvegeket visszaváltani Pécsett.
Nálunk maradtak az üvegek. Nem tudtuk őket visszaváltani Pécsett. Fotó: ellenszel.hu

Miért nem tartják karban az automatákat, miért nincs rendszeres ürítés, és miért nincs elegendő visszaváltóhely a városban? Láthatóan nem érdeke a cégnek a gyors kiürítés, hiszen a vissza nem váltott üvegek mind a vállalat profitját növelik.


Ez a helyzet jól példázza az Orbán-kormány egyik újabb kudarcát a környezetvédelem és a társadalmi problémák kezelésében. A rendszer hibái egyértelműek, mégsem történik hatékony intézkedés a megoldásukra. Talán azért, mert a cég jól jár, ha minél kevesebb üveget váltanak vissza, és a profitjuk nő a meg nem térített betétdíjakból. A polgárok és a környezet pedig újra csak veszítenek.

A pécsi helyzet tehát nem egyedi, de jól mutatja, hogy a jelenlegi rendszerben az automaták túlterheltek, a szolgáltatások hiányosak, és az emberek nap mint nap szembesülnek azzal, hogy a kormány nem kezeli megfelelően a problémákat. Szükség lenne több automatára, gyakrabban ürített rendszerekre, és sokkal átláthatóbb tájékoztatásra. A náluk maradt pénzből például létrehozhatnának az alkalmazásban egy listát az aktívan működő automatákról. (Vagy attól félnek, hogy a térkép miatt lebuknak, és látjuk, mennyi megtelt/nem működő masinájuk van?)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top