Politika

Közel 300 millió forintos állami támogatást kapott Orbán Viktor református gyülekezete

## Orbánhoz közel álló egyházközség jelentős állami támogatást kap


Az rtl.hu értesülései szerint a Svábhegyi Református Gyülekezet, melynek tagjai Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is, az elmúlt két év során legalább 260 millió forintnyi költségvetési támogatást kapott. A közösség a köznevelési és szakképzési feladatok ellátására kapta az összeget, melynek egy része a Felhő utcai Bárányfelhő óvoda működtetésére szolgál.

A támogatás részleteit vizsgálva láthatjuk, hogy tavaly 112 millió forintot, míg idén már 148 millió forintot kaptak a gyülekezet részére. Az óvoda működését, pedagógusok bértámogatását, közétkeztetést és hit- és erkölcstan oktatást lehet finanszírozni ebből az összegből. Fontos megjegyezni, hogy ezek az összegek nem az állami köznevelési és szakképzési tevékenységekhez kapcsolódó támogatások, hanem különleges, egyedi támogatások.


Az óvoda modern eszközökkel van felszerelve, így például sószobával, meseösvénnyel és tankerttel is rendelkezik. Az épületegyüttes része a Felhő utcai Református Központnak, melyet nagyrészt állami hozzájárulással alakítottak ki. Az állam a területet közel 650 millió forintért vásárolta meg, majd 2016-ban adta át a gyülekezetnek.

Az Orbán család szoros kapcsolatban áll az egyházközséggel, és a miniszterelnök korábban is kifejezte támogatását a templomépítésekkel kapcsolatban. A lelkész azonban nemcsak a közösségépítésről beszélt, hanem a Magyar Református Egyházat is érintő krízisről is szót ejtett a legutóbbi istentiszteleten.

Berta Zsolt, a Svábhegyi Református Gyülekezet vezető lelkésze szerint az egyház jelenleg válságban van, és hasonló döntések elé állítja az embereket, mint Jézus keresztje. Az egyházat olyan válság éri, amelynek során dönteni kell, hogy követik-e Krisztust vagy a világi elvárásoknak engedelmeskednek.

A lelkész szerint azok, akik hisznek Jézusban, nem félnek megválni bármitől, amire Isten azt mondja, hogy visszatart. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyháznak meg kell tisztulnia és megerősödnie, hogy újra szerepet tudjon vállalni az emberek életében.


Összességében a Svábhegyi Református Gyülekezet jelentős állami támogatást kapott az elmúlt években, melynek segítségével fontos közösségi szerepet tölt be a helyi oktatásban és hitéletben. Ugyanakkor az egyházat érintő válságok is komoly kihívást jelentenek, melyekre a közösségnek és vezetőinek válaszokat kell találnia a jövőben.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top