Politika

Orbán bevezeti a munkáshitelt: végzettség nélkülieket is támogat a kormány

Munkáshitel: Végzettség nélküli fiatalokat is támogat a kormány – Íme, mire lehet majd költeni az új kedvezményes kölcsönt


A kormány új kezdeményezést indít, amelynek célja, hogy azok a fiatalok is támogatott hitelhez juthassanak, akik már fiatal koruk óta dolgoznak, de nem jogosultak diákhitelre. Az új “munkáshitel” felvételéhez nem szükséges szakmunkás végzettség, és a kölcsön olyan célokat szolgálhat, mint a lakhatás megoldása, vállalkozás indítása vagy mobilitáshoz szükséges eszközök vásárlása. Az intézkedés várhatóan 2025. január 1-jével lép életbe.

A munkáshitel célja és felhasználási lehetőségei


A támogatott hitel célja a fiatal szakemberek önállósodásának segítése, valamint a munkaerőpiacon való stabil elhelyezkedésük elősegítése. A hitelt szabadon fel lehet használni például járművásárlásra, lakhatási költségek fedezésére, vagy vállalkozás indítására. Az oktatási tárca szerint a hitel több millió forint is lehet, és segíthet a fiatalok pályakezdésében, családalapításában is.

Az ötletgazda és a program előzményei

Az új hitelkonstrukció ötlete először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részéről került nyilvánosságra, aki a fiatal szakmunkások támogatását szorgalmazta. Parragh hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a tehetséges fiatalok külföldön kezdjék karrierjüket. A kormány végül továbbgondolta a javaslatot, és a szakmunkások helyett szélesebb réteget céloz meg a hitellel.


A kormány bejelentése

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be a munkáshitel bevezetését, amely várhatóan 2025 elején indul. Gulyás kiemelte, hogy a hitel olyan fiatalokat is megcéloz, akik 17-18 éves koruktól kezdve dolgoznak, de nem rendelkeznek szakmunkás végzettséggel, ezért nem jogosultak a diákhitelre. A hitel részleteit Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter dolgozza ki.


Mit jelent ez a fiatalok számára?

Az új munkáshitel lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy pénzügyi támogatást kapjanak az önálló élet megkezdéséhez vagy meglévő vállalkozásuk fejlesztéséhez. A kormány célja, hogy ezáltal ösztönözze a fiatalok itthoni munkavállalását, és megakadályozza a fiatalok külföldi munkavállalás miatti elvándorlását.

Az új hitelkonstrukcióval tehát azok a fiatalok is lehetőséget kapnak a támogatott kölcsön igénybevételére, akik eddig kimaradtak a diákhitelből, így biztosítva számukra a lehetőséget egy sikeres karrier és stabil életkezdés felé.

A várhatóan több millió forintos szabad felhasználású kölcsön

  • lehetővé teheti a fiatal szakemberek önállósodását
  • a mobilitásukhoz szükséges jármű megvásárlását
  • lakóhelyük biztosítását

  • egyéb eszközök vásárlását
  • segíthet lakhatásuk megoldásában
  • valamint támogatást nyújt családalapítás esetén

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top