Politika

Toporzékolhat a Kakadu: Szijjártóék elbukták a bírósági pert

A 444.hu hírportál jogerősen pert nyert a Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen egy közérdekű adatigényléssel kapcsolatos ügyben. A portál azért perelte a minisztériumot, mert korábban hiába próbálta megszerezni azon sajtótermékek listáját, amelyeket rendszeresen meghívnak Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatóira.


A probléma abból fakadt, hogy bár Szijjártó gyakran tart sajtótájékoztatókat, a 444 rendszeresen kimaradt a meghívottak köréből, és hiába kérték, hogy őket is vegyék fel a listára. Fél év elteltével a portál egyik újságírója közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, hogy kiderüljön, kik kapnak meghívókat és kik vesznek részt az eseményeken.

 


A minisztérium kezdetben csak annyit közölt, hogy minden újságíró számára elérhetővé teszik a tájékoztatókat a Facebookon. Ezt követően a 444 pert indított, mivel nem tartották kielégítőnek a választ. A bíróságon a minisztérium több érvet is felhozott védekezésül, például azt állította, hogy a kért adatok nem minősülnek közérdekűnek, vagy hogy nem állnak rendelkezésre, mert nem őrzik meg őket.

A Fővárosi Törvényszék azonban nem fogadta el ezeket az érveket, és kimondta, hogy a sajtószerveknek küldött meghívók közérdekű adatok, amelyeket meg kellett volna őrizni. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is a 444 javára döntött, és kötelezte a minisztériumot az adatok kiadására.


A portál az ítélet jogerőre emelkedésével most a külügy válaszára vár, hogy pontosan mely szerkesztőségek kaptak meghívást a sajtótájékoztatókra, és kik vettek részt rajtuk.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top