Egyéb

A FALUSI HÁZIASSZONYOK TITKA. ETTŐL A HOZZÁVALÓTÓL LESZ TÖKÉLETES A GULYÁSLEVES

A gulyásleves az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb magyar étel, ami igen kiadós és laktató fogás, a tökéletes egytálétel. Sokféleképpen készítik, számos recept megtalálható a receptkönyvekben és az interneten is egyaránt, de az igazi falusi háziasszonyok tudják csak, mitől lesz igazán ízletes és tökéletes.


 

A legfontosabb, ami a jó leves kulcsa az a marhahús és a rengeteg zöldség, emellé persze kell fűszer is, de nem túl sok. Az minőségi alapanyagok szolgáltatják az ellenállhatatlanul finom ízeket. Gondoljunk csak bele régen is milyen ízletesek voltak az ételek, és adalékanyagokra sem volt szükség hozzá.

 

Az első lépés, hogy főzzünk egy igazi marhapörköltet. A megtisztított marhahúst felkockázzuk és zsíron vagy szalonnán megpirítjuk és hagyjuk, hogy elfőjön róla a leve. Ezután jöhet bele a kömény és babérlevél.

 


A felkockázott hagymát megdinszteljük, majd amikor megpuhult jöhet a fűszerpaprika és a fokozatos kevergetés, hogy meg ne égjen. Az apróra vágott paradicsom, a paprika és fokhagymát is hozzáadjuk majd egy kevés vízzel felöntjük, sóval borssal ízesítjük. Alacsony lángon, lefedve főzzük tovább.

 

Ettől lesz igazán tökéletes
Amíg a hús elkészül, előkészítjük a levesbe való zöldségeket, a krumplit, répát, petrezselyemgyökeret, karalábét és a zellert is. Ezeket megtisztítjuk, megpucoljuk, de a zöldségek héját és levágott leveleit nehogy kidobjuk, mivel ebből kell készítenünk az alaplevet. Tegyük egy lábasba és vízzel felöntve megsózva alaplevet készítünk. Ettől lesz gazdagabb ízvilága a levesnek majd és helyettesíti is a bolti ételízesítőket.

 


A gulyásleves befejezése
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket is, csak a krumplit hagyjuk későbbre, majd öntsük fel az elkészített házi alaplével. 10-15 percig főzzük, majd jöhet a krumpli is vele. Készre főzzük, ha minden belekerült, ha szükséges sózzuk borsozzuk, de más fűszer már nem lesz szükséges, mert az alaplé minden ízt kiemel. A levesbe akár még csipetkét is főzhetünk, hogy még tartalmasabb és laktatóbb legyen.

 

Válasszunk leveles zöldségeket!
Amikor levest vagy alaplét készít az ember, érdemes olyan zöldségeket beszerezni, amiknek még a levelei és a szára is megvan, például a répát, petrezselyemgyökeret és a zellert. Ezeket is érdemes az alaplébe tenni, hogy extra ízt adjon neki és ezáltal annyi fűszer se kell bele. Az üzletek polcain vagy a piacokon gyakran találni csomóban árult leveles répát vagy zellergumót szárral, aki teheti, ezeket válassza, mert sokkal ízletesebbé teszik a gulyáslevest.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top