Politika

Még mindig nem gyárt vakcinákat a debreceni oltóanyaggyár pedig 16,1 milliárdot különítettek el rá

Még mindig nem gyárt vakcinákat a debreceni oltóanyaggyár, pedig már 2022 vége óta működnie kellene


A debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár építése és működésének beindítása még mindig a tervezési és előkészítési fázisban van, jóllehet a kormány ígéretei szerint már 2022 végén el kellett volna kezdenie a vakcinák gyártását – derült ki a Debreceni Egyetem tájékoztatásából, amelyet a Népszava hozott nyilvánosságra.

A gyár alapkövét 2021. szeptember 5-én helyezte el Palkovics László, az akkori innovációs miniszter. Akkor azt ígérte, hogy a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása már 2022 végére megkezdődik Debrecenben. A tervezett moduláris üzem évente körülbelül 20 millió vakcina előállítására lenne képes, és nemcsak Covid-19, hanem influenza elleni oltásokat is gyártana licenc alapján. Párhuzamosan magyar fejlesztésű oltóanyagok kutatása is zajlik a Debreceni Egyetemen, melyeket szintén itt gyártanának.


Azonban 2023 tavaszán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy egyelőre vizsgálják, milyen vakcinák gyártása lenne célszerű Debrecenben. Később az is kiderült, hogy koronavírus elleni vakcinát nem fog gyártani az üzem, mivel már nincs rá szükség.

Mindezek ellenére a gyárra szánt költségvetési keretet folyamatosan növelte a kormány. A 2024-es költségvetési törvény szerint 16,1 milliárd forintot különítettek el az oltóanyaggyárra.

A Népszava megkereste a Belügyminisztériumot az ügy részleteiről, és arról érdeklődött, milyen vakcinákat fognak végül gyártani, és mikor indulhat a termelés. A válasz a Debreceni Egyetemtől érkezett: a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítása 2021 márciusában kezdődött a műszaki tervezéssel. A Covid-járvány hatására igyekeztek felgyorsítani a folyamatot, de a nemzetközi technológiai szállítási határidők az alkatrészhiány és megnövekedett piaci igények miatt drasztikusan megnőttek, akár 24-36 hónapra is elhúzódtak.


Bár az épület 2022 decemberére elkészült, a járványhelyzet változása miatt az üzem továbbra is a tervezési és kutatás-fejlesztési szakaszban van. A Debreceni Egyetem és az általa létrehozott Oltóanyaggyár Zrt. jelenleg ezekkel a feladatokkal foglalkozik, és egyelőre nem ismert, mikor indulhat el a vakcinák gyártása.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top