Politika

Teljesen ledöbbent az Európai Ügyészség vezetője: „Azt hittem, már mindent láttam”

Az Európai Ügyészség előtt álló kihívások: Laura Codruța Kövesi szembesül a valósággal


Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) vezetője, az Európai Parlament két szakbizottsága előtt ismertette a szervezet tevékenységét. Az EPPO feladata az uniós források védelme, ám Kövesi szerint az EU belső biztonsága is egyre inkább veszélyben van, miután az elmúlt négy évben szervezett bűnözői csoportokkal szembesült, amelyek semmitől sem riadnak vissza. Kövesi így fogalmazott: „Azt hittem, már mindent láttam.”

Az Európai Ügyészség rendkívüli terhelés alatt dolgozik: jelenleg 2000 aktív nyomozásuk van, és ezek összesen 23 milliárd eurós kárértéket képviselnek. Egyik legismertebb akciójuk, az Admiral-művelet, 2,2 milliárd eurós áfacsalást leplezett le, de a bűncselekmények köre az illegális dohánytermesztéstől a beruházási csalásokon át a prostitúcióig terjed. Az összegyűjtött bizonyítékok mennyisége elképesztő, 636 terabyte adatot kezelnek, ami a portugál rendőrség hároméves kapacitásának felel meg. Az adatok feldolgozása sokszor a tagállamok feladata, az EPPO jelenlegi korlátai miatt.


Kövesi szerint az EPPO küzdelme nemcsak az uniós források védelméről szól, hanem a szervezett bűnözés elleni harcról is. Az uniós ügyészség számos kihívással szembesül, mivel nem minden tagállam csatlakozott az EPPO-hoz. Magyarország például kívül maradt ezen az együttműködésen, és egyes uniós képviselők szerint érdemes lenne kötelezővé tenni a csatlakozást.

Lengyelország és Svédország nemrég jelezte csatlakozási szándékát, így már csak három ország – Írország, Dánia és Magyarország – maradt az EPPO-n kívül. Írország és Dánia uniós csatlakozási tárgyalásaik során kivételt élveztek, míg Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy nem kötelező csatlakozni. Az ügyészség vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy Magyarország esetenként érintett az EPPO nyomozásaiban, mivel más tagállamok is kapcsolódnak ezekhez az ügyekhez.



Kövesi kiemelte, hogy az EPPO nem csak a bűncselekmények felderítésével, hanem az európai közösség védelmével is foglalkozik, és a jövőbeni tagállamok esetében mindenképpen szükségesnek tartja az EPPO-tagság előírását.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top