Politika

Botrány: kivágja a dolgozókat a milliárdokkal megtámogatott akkuipari cég

nyitókép illusztráció: Szijjártó Péter: A BC GEN Hungary Kft. beruházása négyszáz új munkahelyet hoz létre google

Megint dolgozókat rúg ki a milliárdokkal megtámogatott akkuipari cég Salgótarjánban


A BC Gen Hungary Kft. salgótarjáni gyárából ismét magyar dolgozókat bocsátottak el, ami újabb aggodalmakat vet fel a vállalat munkaerő-politikájával kapcsolatban. Az RTL Híradó riportjában megszólaló egyik érintett, aki feleségével együtt kapott felmondást, elmondta, hogy a leépítések váratlanul érték őket. Berki Sándor országgyűlési képviselő több hasonló helyzetben lévő magyar munkavállalóról tud, ami arra utal, hogy a helyzet szélesebb körben is aggasztó.

A gyár közleménye szerint a leépítésekre az autóiparban tapasztalható megtorpanás miatt volt szükség, és a cég kapacitása a negyedére csökkent. A vállalat hangsúlyozta, hogy a koreai vezetés a legjobban teljesítő munkaerő megtartására törekszik, és hogy a magyar dolgozókat preferálják. Azonban a cég nem tette közzé, hogy összesen hány embert, és köztük hány magyart küldtek el, a médiának feltett kérdésekre sem válaszoltak.


A híradó emlékeztetett arra, hogy a dél-koreai cég 2019-ben érkezett Magyarországra, és a salgótarjáni gyár építéséhez több mint 2,5 milliárd forint állami támogatást kaptak. Cserébe 200 új munkahely létrehozását vállalták a térségben, amelyet a munkanélküliség különösen súlyosan érintett. Idén januárban már volt egy hasonló elbocsátási hullám, akkor a cég ismét az autóipar visszaesésére hivatkozott. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a kirúgások aránya a magyar és külföldi dolgozók között megfelelt a munkavállalói összetételnek.

A 3100.hu portál júliusi cikkében arról számolt be, hogy a BC Gen Hungary Kft. a globális elektromos járművek iránti növekvő kereslet kielégítésére kötelezte el magát, és 21 milliárd forintos fejlesztést tervez salgótarjáni üzemében. A vállalat azt ígérte, hogy a beruházással 400 új munkahelyet hoznak létre, amelyhez az állam 3,75 milliárd forint támogatást nyújt. A fejlesztés révén a gyár várhatóan hat gyártósorral fog rendelkezni, amely növeli a termelési hatékonyságot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a januári kirúgások kapcsán vizsgálatot ígért, miután a 24.hu beszámolt arról, hogy a vendégmunkások betanítását végző magyarokat is elbocsátották a dél-koreai vállalat salgótarjáni üzeméből. Ez a helyzet újra felveti a kérdést, hogy a milliárdos állami támogatások milyen hatással vannak a helyi munkavállalók helyzetére és a munkaerőpiacra. Az ügy további fejleményei remélhetőleg választ adnak a felmerülő kérdésekre, és világossá teszik, hogy mi történik a magyar munkaerőpiacon a külföldi tőkeérdekeltségek árnyékában.



forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top