Politika

Durva számok: drasztikusan megemelnék a polgármesterek fizetését, sokan kiakadtak

Navracsics Tibor törvényjavaslata a polgármesterek és a főpolgármester bérrendezéséről


A közelmúltban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jelentős törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely a főpolgármester és a polgármesterek bérezésének átalakítására vonatkozik. A javaslat célja, hogy a településvezetők fizetése a nemzetgazdasági átlagbérhez igazodjon, ezzel biztosítva, hogy a közszolgálat ezen szereplői megfelelő anyagi elismerésben részesüljenek.

A javasolt béremelés részletei


A törvényjavaslat értelmében a főpolgármester bére a nemzetgazdasági átlagbér hatszorosára emelkedne, míg a megyei jogú városok polgármesterei és a fővárosi kerületek polgármesterei a 4,5-szeresét, a vármegyei önkormányzatok közgyűlési elnökei pedig a négyszeresét keresnék. A kisebb települések polgármestereinek fizetése sávosan, a lakosság számától függően alakulna, így a javasolt rendszer rugalmasabbá és igazságosabbá válna.

Politikai reakciók


Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere elmondta, hogy ő kezdeményezte a bérek rendezését Navracsicsnál, jelezve, hogy a javaslat már régóta napirenden van. Az LMP azonban kritikával illette a javaslatot, mivel szerintük a miniszter törvényjavaslata szinte teljesen megegyezik a párt korábbi, múlt héten benyújtott javaslatával. Az LMP képviselői szerint a Fidesz ezzel a lépéssel próbálja elkerülni, hogy egy ellenzéki kezdeményezésre kelljen igennel szavazniuk.

A párt közleményében kifejezték, hogy szívük joga, hogy a saját javaslatukat benyújtsák, de támogatják a bérek emelését, függetlenül attól, hogy ki a javaslat előterjesztője.

Hosszú távú hatások

A javaslat elfogadása lehetőséget ad arra, hogy a polgármesterek fizetése, amely az utóbbi évtizedben nem változott, végre reális értéket képviseljen. Az LMP szerint a törvényjavaslat elfogadásával az országgyűlés régóta fennálló adósságát rendezheti, hiszen a polgármesterek bérét lassan tíz éve nem emelték, miközben az infláció tavaly közel húsz százalékos növekedést mutatott.


A törvényjavaslat tehát nemcsak a polgármesterek anyagi helyzetét érinti, hanem a közszolgáltatások színvonalát és a helyi önkormányzatok működését is. A javasolt változások következményeként várhatóan nőni fog a településvezetők motivációja, ami végső soron a lakosság számára is előnyös lehet.

Sokan nem értenek egyet a törvényjavaslattal.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top