Politika

Magyar gyár botrány: Hazaküldték a a dolgozókat, mert nincs víz az üzemben

Hazaküldték a dolgozókat a dunaújvárosi gyárból vízhiány miatt


Alig néhány órával a Liberty Dunaújváros hengermű újraindításának bejelentése után kellemetlen fordulat következett be: vízhiány miatt hazaküldték a gyár dolgozóit. A Vasas Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint a vízszolgáltatás mellett az internetszolgáltatás is megszűnt az üzemben. Mindemellett már hónapok óta fűtés és melegvíz nélkül kénytelenek dolgozni az ott alkalmazott munkavállalók.

A szakszervezet közleménye mély felháborodásukat fejezi ki a kialakult helyzet miatt, különösen annak fényében, hogy épp előző nap jelentették be a gyár újraindítását. Az Európai Üzemi Tanács delegáltjai online megbeszélésen tájékoztatták a Liberty európai vezetőit a vízhiányról és a nehéz körülményekről, valamint további tájékoztatást várnak a munkáltatótól.


A szakszervezet állítása szerint a dolgozókat hazaküldték a vízszolgáltatás hiánya miatt. Hasonló problémák miatt a Dunaferr iskola diákjai sem mehettek be az intézménybe.

Ez a helyzet nem meglepő, hiszen a dunaújvárosi gyárhoz tartozó két cég felszámolási eljárás alatt áll, számos kiegyenlítetlen számla miatt.

Gazdasági nehézségek az acéliparban


A Liberty Dunaújváros menedzsmentje nemrég még a gyár újraindításán dolgozott, amit a szakszervezetekkel egyeztetve terveztek megvalósítani novemberben. A késztermékgyártás november közepétől indult volna újra fokozatosan, a technológiai sorrendet követve.

Az Európai Üzemi Tanács ülésén a Liberty európai egységeinek nehézségei is terítékre kerültek. Szó esett az európai acélipar kihívásairól, amelyek a magas energiaárak, a csökkenő kereslet és a kínai import növekedése miatt alakultak ki. Több gyárban késnek a fizetések, megszűnt a fűtés és a vízszolgáltatás, és jelentős beszállítói tartozások halmozódtak fel.


Például Lengyelországban csődeljárás alatt áll az egyik üzem, ahol a munkavállalók fizetésüknek csak 50%-át kapják meg. Az ostravai gyár szerkezetátalakításon megy keresztül, míg Belgium, Luxemburg és Olaszország gyárai értékesítés alatt állnak. Romániában, Galatiban október 25-én állami hitel segítségével indulhat újra a termelés.

Ez a fejlemény ismét rávilágít az európai acélgyártás küzdelmeire és a Liberty gyárainak jelenlegi instabil helyzetére, amely különösen érzékenyen érinti a munkavállalókat.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top