Politika

Rohamtempóban épül a kínai gyár, még az építőanyag is Kínából jön

Épül a szegedi gyár: Kínából érkeznek az építőanyagok


A szegedi BYD elektromosautó-gyár építése egyre látványosabb fázisába lépett, és hamarosan felgyorsulnak az építkezési munkálatok. Botka László, Szeged polgármestere szeptember közepén már jelezte, hogy közeledik a csarnoképítési fázis. Egy hónap elteltével a Szegeder helyszíni látogatása igazolta, hogy a projekt a tervezett ütemben halad, és a csarnokok építése hamarosan kezdetét veszi.



Korábban a munka legnagyobb része a földmunkákra és az alapozásra összpontosult, ami miatt a leendő gyár épületei még nem voltak láthatóak. Azóta azonban jelentős előrelépés történt, és a Kínából származó acélszerkezeti elemek megérkeztek Szegedre. Ezeket hajóval, majd vasúton szállították, és most már az acélvázak beépítése is megkezdődött.

Az építkezés szerkezeti megoldásai változatosak. A kisebb csarnokok teljesen acélból készülnek, míg a nagyobb épületek esetében a korábban megépített vasbeton cölöpalapokra helyszínen öntik a vasbeton tartópilléreket. Ezek tartják majd a Kínában előregyártott acélvázat. Ami különösen figyelemreméltó, hogy a vasbeton tartópillérek nem előregyártott elemekként érkeznek, hanem helyben öntik ki őket, ami magas szintű szakértelmet igényel.

A BYD egy mobil betonkeverő telepet is felállított a területen, hogy biztosítsa az építkezés zavartalan haladását. A betonozáshoz szükséges alapanyagokat közúton szállítják, miközben már felépült egy több száz fős mobil munkásszálló is, amely a dolgozók elhelyezését biztosítja.



A gépi munkákhoz nagyrészt magyar vállalkozók biztosítják az eszközöket. Egyik darun például a „Berkó & Berkó” felirat olvasható, mely cég korábban a Mercedes kecskeméti gyárán is dolgozott.

A BYD-gyár építéséhez kapcsolódó infrastruktúra is folyamatosan fejlődik. Az M43-as autópálya pihenőjétől egy új utat építenek, hogy az építkezés ne terhelje a helyi szegedi utakat. Ezenkívül egy új elkerülőutat is terveznek a gyár kiszolgálására, amely az 502-es út folytatása lesz.

A BYD szegedi beruházása az egyik legnagyobb ilyen jellegű projekt Magyarországon, amely nemcsak a helyi gazdaságra, hanem az ország ipari fejlődésére is jelentős hatást gyakorol.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top