Politika

Szijjártónak elege lett a hazugságokból – elmondta miért van nagy szükségünk a vendégmunkásokra

Szijjártó Péter: A vendégmunkások nem veszélyeztetik a magyarok munkahelyeit


A vendégmunkások szerepe a magyar munkaerőpiacon nem okoz gondot a helyi munkavállalóknak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy parlamenti szakbizottság előtt, az MTI jelentése szerint. A miniszter világossá tette, hogy Magyarország munkahelyeit csak akkor tölthetik be külföldi munkavállalók, ha az adott pozíciókra nincs elérhető magyar jelentkező.

Szijjártó Péter szerint hazánkban jelenleg 128 ezer külföldi dolgozó található, miközben 71 ezer betöltetlen álláshely van. Ezen adatok alapján elmondható, hogy nem igaz az az állítás, miszerint a külföldiek elvennék a munkát a magyaroktól. „Egyértelmű a kormány álláspontja: a magyar munkahelyeket vendégmunkások csak akkor tölthetik be, ha nincs rájuk magyar jelentkező” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a cégek csak akkor részesülhetnek állami támogatásban, ha a munkavállalók többsége magyar.



A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt időszakban több olyan eset is történt, amikor egy vállalat csak vendégmunkások segítségével tudta bővíteni a kapacitásait, mivel a hazai munkaerő nem tudta betölteni a szükséges pozíciókat. Ha ez nem történt volna meg, a vállalatok más országokba költözhettek volna, veszélyeztetve több ezer magyar dolgozó munkahelyét.

Szijjártó rámutatott, hogy a vendégmunkások aránya a teljes foglalkoztatottak számához képest Magyarországon mindössze 2,6 százalék, míg ez az arány más visegrádi országokban jóval magasabb: Szlovákiában 3,8 százalék, Lengyelországban 6,4 százalék, Csehországban pedig 17 százalék.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar gazdasági stratégia nem épül kizárólag az akkumulátorgyártásra, hiszen egy ilyen egyoldalú megközelítés helytelen lenne. Az elektromos autógyártás iránti kereslet visszaesését természetes ciklusnak nevezte, mondván, hogy az ilyen technológiai átalakulások mindig ciklikusak, és a kezdeti lendület után jön a visszaesés, majd a tömeges adaptáció.



Szijjártó Péter megnyugtató üzenete arra törekedett, hogy eloszlassa azokat az aggodalmakat, amelyek a vendégmunkások jelenlétével kapcsolatosak, miközben hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a magyar munkaerő védelme mellett.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top