Politika

Óriási változás: belenyúlnak a rezsicsökkentésbe, több százezer háztartást érint

Nagy változás jön a rezsicsökkentésben: Több százezer háztartást érinthet az új áramtarifa


November közepétől az Energiahivatal bevezet egy új lakossági villamosenergia-tarifát, amely átalakíthatja a jelenlegi rezsicsökkentési rendszert. Ez a döntés a Portfolio Energy Investment Forum konferencián került napvilágra, ahol Lantos Csaba energiaügyi miniszter és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vezetői részletezték a változásokat.

Miért fontos az új tarifa?



Jelenleg a rezsicsökkentett áramár legnagyobb tételét, a rendszerhasználati díjat (kb. 23,4 forint) hamarosan megváltoztathatják, ami jelentős pénzügyi hatásokkal járhat 2026-tól több százezer háztartás számára. Az átalakítás célja, hogy a lakosságot arra ösztönözzék, hogy napközben használjanak több áramot, amikor a naperőművek bőségesen termelnek és az áram ára alacsonyabb.

Az új tarifák egyik legfontosabb eleme az energiadíj változása, amely 15 percenként is módosulhat a piaci viszonyok függvényében. Ez a rugalmasság arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy optimalizálják áramhasználatukat, hozzájárulva a villamosenergia-rendszer hatékonyabb működéséhez.

Az okosmérők szerepe



Lantos Csaba miniszter elmondta, hogy már 650 ezer okosmérőt telepítettek Magyarországon, és év végére ez a szám elérheti a 800 ezret. Az okosmérők nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valós időben tudják nyomon követni a fogyasztást, ami lehetővé teszi az új tarifarendszer bevezetését.

Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese szerint az új tarifatípus a következő négyéves tarifaciklusban (2025-2028) kerül bevezetésre. Ez az idősoros elszámolásra épül, amely lehetőséget ad a fogyasztás terhelésének áthelyezésére, azaz a “load-shifting” alkalmazására. A november 16-i MEKH-döntés részletezi majd az új tarifák működését.

Kiket érint a változás?

A változás főként azokat a háztartásokat érinti, ahol okosmérőt telepítenek. Ez év végére 800 ezer fogyasztási helyen lesz ilyen eszköz, és 2030-ra a cél 1 millió darab telepítése. Azok a háztartások, amelyek évente több mint 5000 kWh áramot fogyasztanak, automatikusan bekerülnek a rendszerbe, és a nagyobb fogyasztás miatt érzékenyebbek lesznek az új tarifákra.

Mit jelent a KIF 4 tarifa?

Az új KIF 4 tarifa három különböző árat és teljesítménydíjat tartalmaz, és ösztönzi a fogyasztókat, hogy napközben, a napenergiatermelés csúcsidejében használjanak áramot. Azok, akik nem igazítják ehhez a szokásaikat, 2026-tól jelentős pénzügyi terhekkel szembesülhetnek.



Összegzés

A villamosenergia-rendszerben hamarosan jelentős változások lépnek életbe, amelyek célja a fogyasztás optimalizálása és a napenergia hatékonyabb kihasználása. A lakosság számára kiemelten fontos lesz az áramhasználat időzítése, mivel a jövőben a díjak nagyban függhetnek attól, hogy mikor és mennyi energiát fogyasztanak.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top