Politika

Országos haragot gerjeszt Orbánék legaljasabb intézkedése!

Bárkit bezárhatnak egyetlen mozdulat miatt!



Az aljasságnak is a legalja az a törvény, amely szerint a kukákba dobott palackok gyűjtögetése szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte. A 24.hu értesülése szerint

akár 65 000 forintra is büntethetik azt, aki egy műanyag palackot kivesz a szemétgyűjtőből, hogy visszaváltsa!

Ha pedig az illető hat hónapon belül ismét elköveti azt a „bűnt”, hogy egy visszaváltható palackot a kukából a szelektív gyűjtőrendszerbe akar juttatni, mint „visszaesőt”, már 90 000 forintra is bírságolhatják! Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat. Az Országos Rendőr-Főkapitányság mindezt azzal magyarázza, hogy a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, tehát

a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat!



A hivatalos magyarázat szerint „a gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül.”

A dolog hátterében persze az áll, hogy a MOL hulladékgazdálkodási cége, a MOHU minden palack után 50 forintot kap a gyártóktól, amit akkor adnak oda a vásárlóknak, ha a göngyöleget visszaváltják. Magyarul:

a MOHU anyagilag abban érdekelt, hogy minél kevesebb palackot váltsanak vissza, mert így a pénz a zsebükben marad!



Valójában azért próbálja büntetésekkel megakadályozni a fideszes hatalom, hogy kidobott, visszaváltható palackok visszakerüljenek a szelektív hulladékgyűjtő rendszerbe!

A logikátlan és embertelen intézkedés országos szinten egyre nagyobb haragot vált ki. Íme az emberek reakciói:

 


Az ismert újságíró, Juszt László pedig a Facebook-oldalán azt írja:  „Az embertelenségből már ezerszer kitűnőre vizsgázott kormány megint a legszegényebbekbe rúg bele, amikor 65 ezer forintos bírsággal, esetleg elzárással fenyegeti azokat, akik a kukákból kigyűjtik az 50 forintos palackokat. Holott ők túl azon, hogy enni szeretnének, még hasznos dolgot is cselekszenek, mert a szemétből kinyerik az újrahasznosítható darabokat.”


forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top