Politika

Fájdalmas adatok: A legkisebb osztrák fizetés négyszerese a magyar minimálbérnek

A legkisebb osztrák fizetés négyszerese a magyar minimálbérnek: ismét alacsonyak a magyar bérek


Az idei év elején jelentős, 14 százalékos bérnövekedés volt tapasztalható Magyarországon, amely még az elemzőket is meglepte. Ez különösen figyelemreméltó a tavalyi 2,9 százalékos reálbér-csökkenés tükrében. A magyar kormány azt reméli, hogy a bérek emelkedése hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez, és beindítja a gazdasági növekedést. Annak ellenére azonban, hogy a fizetések nőttek, a magyar keresetek továbbra is a régióban az alsó harmadban helyezkednek el, derül ki a Mazars adótanácsadó cég kelet-közép-európai adókalauzából, amelyet a Népszava szemlézett.

A Mazars jelentése szerint a magyar minimálbér a régióban a negyedik legalacsonyabb volt tavaly, még a decemberi előrehozott emelés után is. Különösen szembetűnő, hogy a V4-országok között Magyarországon a legalacsonyabb a minimálbér euróban számolva. Ezen felül a folyamatosan leértékelődő forint tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel ez az átlagbérek szempontjából is hátrányt jelent.



A magyar átlagbér a versenyszférában 2023 novemberében bruttó 621 ezer forint volt, ami nettó 1062 eurónak felel meg. Ezzel Magyarország a régió ötödik legalacsonyabb átlagkeresetével rendelkezik. Ausztriában viszont az átlagos nettó bér több mint háromszorosa a magyar fizetéseknek. Ha azonban figyelembe vesszük a háromgyermekesek adókedvezményét, a magyar fizetések a régiós középmezőnybe kerülhetnek – jegyzi meg a jelentés.

Fontos kiemelni, hogy a magyar bérek csak akkor versenyképesek, ha nem terheli őket adó, ami azonban nem mindenki számára lehetséges. Magyarországon a személyi jövedelemadó az adórendszer egyik kulcsfontosságú pillére. Bár az adókulcs viszonylag alacsony a régió többi országához képest, sok helyen progresszív adózási rendszerek működnek, amelyek magasabb jövedelmek esetén akár 50-55 százalékos adót is jelenthetnek.

Összegzés: kiélezett különbségek a régióban



A magyar bérek növekedése üdvözlendő fejlemény, de a forint gyengülése és az alacsony minimálbér euróban számolva továbbra is komoly akadályt jelent. Az osztrák fizetések négyszeres előnye csak rávilágít arra, hogy a magyar gazdaságnak milyen jelentős kihívásokkal kell szembenéznie, ha fel akar zárkózni a régió fejlettebb országaihoz.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top