Politika

Úgy ütik a külföldi lapok Orbán Viktort, mintha nem lenne holnap

Az elmúlt napokban Orbán Viktor miniszterelnök beszéde jelentős visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban. Több lap is részletesen foglalkozott a szerdai, 1956-os megemlékezésen elhangzott kijelentéseivel, amelyekben a magyar kormányfő éles kritikával illette az Európai Uniót. A miniszterelnök párhuzamot vont a Szovjetunió és Brüsszel között, valamint azt állította, hogy az EU bábkormányt akar Magyarország élére állítani. Ezzel a beszéddel Orbán komoly nemzetközi reakciókat váltott ki, amelyek szinte azonnal elérték a vezető lapok hasábjait.


A német Deutsche Welle kiemelte, hogy Orbán Viktor a Szovjetunió 1956-os leverését kapcsolta össze a mostani európai politikai helyzettel. „Orbán Viktor, Magyarország nacionalista miniszterelnöke, felszólította a magyarokat, hogy álljanak ellen Brüsszelnek, mint ahogy 1956-ban tették Moszkvával” – írja a lap. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy Orbán közel áll Oroszország vezetéséhez, és ezt a retorikát tovább erősíti az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos nézetei is, miszerint a konfliktust a Nyugat gerjeszti.



Az Euronews a beszédet úgy értékelte, hogy az EU-val szembeni nyílt ellenségeskedés új szintet ért el Orbán részéről. A magyar miniszterelnök ugyanis azt állította, hogy az Unió arra törekszik, hogy megbuktassa a kormányát, és ukrán csapatokat állomásoztatna Magyarországon egy háborús győzelem esetén. A nemzetközi sajtó ezeket az állításokat megalapozatlannak minősítette, és arra is felhívták a figyelmet, hogy Orbán nem nyújtott bizonyítékot kijelentései alátámasztására.

Politico Orbán szavait szintén kemény bírálat alá vette, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnök egyre inkább szembehelyezkedik az EU-val és a NATO-val. A lap kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt kritizálta, és az 1956-os eseményekre hivatkozva próbálta meg indokolni álláspontját. Orbán beszéde során ismét elutasította, hogy Magyarországból „bábállamot” csináljanak, amit a nyugati politikával szembeni éles kritikája támasztott alá.

Reuters szerint Orbán Viktor kormányzása a 14 éves uralma legnagyobb kihívásával néz szembe, ugyanis a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter egyre népszerűbbé válik, és komoly ellenfele lehet a következő választásokon. A lap szerint az ellenzéki vezető, aki egykor Orbán belső körének tagja volt, most Európa-barát konzervatív programmal igyekszik megszólítani a választókat. Több sajtóorgánum is említést tett arról, hogy a Tisza Párt már közel jár ahhoz, hogy megelőzze a Fideszt a közvélemény-kutatásokban.



A nemzetközi sajtó tehát egyöntetűen keményen kritizálta Orbán Viktor legutóbbi beszédét, különösen annak EU-ellenes retorikáját és a nyugati politikával szembeni ellenséges álláspontját. A magyar kormányfő kijelentései komoly visszhangot váltottak ki, és tovább fokozták a feszültséget Magyarország és az Európai Unió között.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top