A korábbi egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós Tusványoson azt mondta a televízió kérdésére, hogy

ő harminc éve is ötven fokos műtőben műtött, ha életet kellett mentenie.

 

A többi kórházban is áldatlan állapotok alakultak ki

Bethesda Gyermekkórház műtője sem bírta a hőséget: a közösségi médiában kért segítséget, hogy műteni tudják a gyerekeket. Az intézményben ugyanis elromlott a műtőben használt speciális klímaberendezés, így a forróságban nem tudják ellátni a beteg gyermekeket. Kánikulában nem lehet műtétet végezni, arra

17–20 Celsius-fok az ideális hőmérséklet.

A műtőkben pedig speciális berendezéseket használnak, amelyek sokkal drágábbak az otthoni használatra tervezetteknél.

Beszámoltunk arról is, hogy meghibásodott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, a steril szobákban. Az esetre egy szülő hívta fel a figyelmet, akinek kislányát a kórházban kezelték. Akkori elmondása szerint a 2×2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főttek a beteg gyerekek”.

Kásler Miklós figyelmébe


Értjük Kásler Miklós szuperképességeit, de figyelmébe ajánljuk azt a szakértők által megerősített sztenderdet, amely szerint műtéthez 17-20 Celsius-fok az ideális hőmérséklet. Ebből is következik, hogy a klíma hiányára nem azért panaszkodnak az egészségügyi dolgozók és orvosok, mert izzad a homlokuk, hanem mert orvosszakmai okokból nem végezhetik el a műtéteket ennél jóval magasabb hőmérsékletben.

Emellett pedig érdemes megnézni egy a hőmérséklet ingadozásait összefoglaló táblázatot, ebből is látszik, jóval alacsonyabb nyári hőmérsékletben műthetett a volt miniszter 30 évvel ezelőtt.

Hőhullámos napok számának alakulása


Videó: