Politika

Ebből nehéz lesz kikecmeregni: Orbán eszelős terve bedöntötte a magyar ipart

Az akkumulátorgyártás zuhanása fogja vissza az ipart.


Orbán Viktor elhibázott döntései olyan helyzetbe hozták a magyar gazdaságot, hogy kevés a remény a gyors fellendülésre: mindent az akkumulátorgyártásra alapozott.

A számok megmutatták, hogy az eszelős tervek nem jöttek be

Ezt igazolják az ipar teljesítményét mutató számok, amelyek szerint például idén júniusban 3,7 százalékkal maradt el az ágazat teljesítménye az egyébként is gyenge egy évvel ezelőtti adattól. Ráadásul nem „véletlen” visszaesésről van szó. Már 2024 első felében is 3,3 százalékkal múlta alul az ipar teljesítménye az egy évvel korábbit.


A gyenge teljesítményt jó mutatja, hogy az ipar teljesítménye alatta maradt a Covid-járvány második évében, 2021-ben mért értéknek is.

Magyarán 3 év alatt sem tudott érdemi bővülést mutatni.

A német gazdaság folyamatai sem adnak túl sok okot a bizakodásra. Májusban a járműgyártás 14,5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. Az akkumulátorgyártás pedig közel a harmadával, egészen pontosan 32 százalékkal maradt el 2023 májusának teljesítményétől.

Orbán mindent az akkumulátorgyártásra tett fel

A számok mutatják, mennyire

elhibázott döntés volt kizárólag csak az autóiparra, azon belül is a német autógyártásra alapozni a magyar növekedést.

Ráadásul Orbán gigantikus álmainak köszönhetően a világ második-harmadik legnagyobb akkumulátor gyártója akarunk lenni. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be tavaly szeptemberben.

 


A nagy német autógyártók eladásai bezuhantak

A nagy német autógyártók – BMWMercedesVolkswagen – termelése tavaly alig kétharmada volt kapacitásuknak. A Mercedes kecskeméti gyára is beállt a sorba:

a korábbi három műszak helyett már csak kettőben gyártják a személyautókat.

Az autók iránti kereslet csökkenése azonban nem általános. Úgy tűnik, hogy a belső égésű motorral felszerelt járműveket veszik, ám

az elektromos autók népszerűsége azonban jelentősen elmarad a várakozásoktól.

Márpedig a Magyarországon felhúzott, környezetszennyező gyárak az elektromos autókba szánt akkumulátorokat gyártják.

A szakértők szerint az akkumulátorgyártásra nem nő a kereslet a közeljövőben

Európában hosszabb távon is mindössze csekély növekedésre számítanak, mert ez a piac lényegében telített.


Ezek tehát a nemzetközi trendek, amelyek hatása alól nem tudja kivonni magát a magyar gazdaság. A német autóipar gyengélkedése, de még inkább

az akkumulátorgyártásban tartósan megmaradó túlkapacitás jelenti a legnagyobb problémát.

Az elemzők szerint késedelmet szenvedhet a tervezett kínai CATL, SunwodaEVE Battery beruházása, illetve a dél-koreai SK On és Samsung SDI bővítése is.

(hang.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top