Politika

A magyarok által gyakran használt gyógynövényeket tett tiltólistára az EU

A magyarok által gyakran használt gyógynövényeket tett tiltólistára az EU.


Az Európai Unió új ajánlásában számos, Magyarországon népszerű gyógynövényt és hatóanyagot javasol korlátozni vagy betiltani az étrend-kiegészítőkben.

Az érintett anyagok között szerepel

a kumarin, kurkumin, közönséges orbáncfű, teafaolaj, melatonin, piperin, p-szinefrin, triptofán, poloskavész, maca, indiai szent bazsalikom, királydinnye és ashwagandha.

Bár ez a bizottsági javaslat nem vezet azonnali tilalomhoz, előrevetíti a szigorúbb szabályozás lehetőségét az EU-ban.


Az új ajánlás célja az egészségre veszélyes étrend-kiegészítők visszaszorítása, amelyeket gyakran használnak a lakosság körében. Szakértők és orvosok már korábban is felhívták a figyelmet ezen anyagok potenciális kockázataira. Például a teafaolaj belső használata mérgező lehet, míg a kurkuma bizonyos gyógyszerekkel való kölcsönhatása káros lehet. Bár egyes anyagok már korábban is szerepeltek a figyelmeztető listákon, a jelenlegi uniós ajánlás tovább szigoríthatja ezek használatát.

Magyarországon jelenleg nincs kötelező hatósági vizsgálat az étrend-kiegészítők piacra dobása előtt, de a bejelentési kötelezettség érvényben van. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már 2004 óta vezeti a bejelentett és eltiltott készítmények listáját. A kurkuma és kurkumin a leggyakrabban használt összetevők között szerepel, több mint 400 különböző termékben fordulnak elő. Hasonlóan elterjedt a maca és az ashwagandha is, amelyek számos étrend-kiegészítőben megtalálhatók.


Az uniós ajánlás megjelenése új irányt szabhat a hazai szabályozásnak is, amelynek célja az étrend-kiegészítők biztonságosságának növelése. Ez a lépés összhangban van a közegészségügy védelmére irányuló globális törekvésekkel, amelyek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a természetes anyagokból készült termékek potenciális kockázataira.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top