Politika

Megalázó helyzetbe kerültek a magyar nyugdíjasok

Megszokhattuk már, hogy a kényelmetlen, problémás ügyekkel a kormány nem kíván foglalkozni, sokkal szívesebben költenek inkább luxusberuházásokra, esetleg saját magukra. A probléma az, hogy eközben a társadalom jelentős része elszegényedik, a legkiszolgáltatottabb helyzetben pedig a nyugdíjasok vannak.


Az Orbán-kormányok 14 év alatt megalázó helyzetbe taszították a nyugdíjasokat. Több százezer idős honfitársunknak kell még a nyugdíj ideje alatt is dolgozni, hiszen másképp nem tudnák fedezni kiadásaikat – írja közleményében a szocialista Korózs Lajos.


Az MSZP szakpolitikusa szerint a Fidesz-kormány hozzáállását jól tükrözi, hogy számos ellátási formát megszüntettek. Ilyen a korengedményes, korkedvezményes, rokkantsági és baleseti rokkantsági valamint a szolgálati nyugdíj. Ma már pedig csak nyugdíjkorhatáron lehet nyugdíjba vonulni, a kormány bemerevítette a rendszert.

A nyugdíjak között pedig hatalmas eltérések vannak. Míg páran több millió forintot kapnak havonta, addig idősek tömegének kell havi alig százezer forintból megoldani a kiadásait.

A helyzet pedig tovább romlik. A legfrissebb adatok azt mutatják, júliusban megdőlt az idei inflációs csúcs, az élelmiszerek áremelkedésében pedig nagy a szórás. Így a cukor majdnem 50%-kal, a liszt több mint 12%-kal, az étolaj 6,5%-kal kerül többe, mint egy éve, ez rendkívül érzékenyen érinti a kevés pénzből gazdálkodó nyugdíjasokat.

A nyugdíjasok sajnos nem számíthatnak továbbra sem a kormány segítségére. Jövőre ugyan el kellene készülnie az új nyugdíjtörvénynek, azonban a Pénzügyminisztérium titkolja az eddig elkészült anyagokat, annak ellenére, hogy azokról már 2024 elején társadalmi vitát kellett volna folytatni.


A kormánynak újra kellene gondolni nyugdíjpolitikáját, hiszen elfogadhatatlan, hogy míg a saját fizetésüket milliókkal emelik, és adófizetői forintokból ezermilliárdokat szórnak el reptérvásárlásra, addig a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb rétegének, nyugdíjasok százezreinek kell megalázó körülmények között kell élniük és aggódni, hogyan húzzák ki a hónap végéig.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top