Politika

Ennyi volt? Beindult az orbáni dózer, elveszi a magyaroktól a Balaton maradék részeit a Fidesz-kormány

Hiába a civilek tiltakozása, a Balaton egészét beépítik Orbánék és a Fidesz „elitje”.


Úgy tűnik, Orbán Viktorék és a NER külsőbb körei nem mondanak le a Balatonról. Rengeteg olyan beruházást terveznek a tó környékén, amelyek ellen tiltakoztak a civilek, ám ez nem hatja meg a döntéshozókat, a Fidesz bedarál mindent, ami az útjában áll, és ebben a Balaton sem lesz kivétel.

Döntött a Fidesz-kormány: a Balaton maradékát is elveszik a magyaroktól

 

  • Kemping helyett százmilliós villák;
  • MÁV-üdülő helyére konferenciaközpont külön balatoni partszakasszal (!);


  • letarolt, majd később üresen hagyott területek;
  • 175 hajóra tervezett, a strandot kettévágó kikötő

– sorolta beszámolójában a Telex a néhány Balaton-parti településre tervezett projektet, amelyeket a lakosság hiába ellenzett, a bíróságon hiába támadták meg,

akkor is meg fognak valósulni azok.

 

Jelezték, a Balaton környékén a természetes és zöld partszakaszokat felváltják az épületkomplexumok és a magáncélra megvásárolható, luxuskategóriás ingatlanok. A helyi lakosok pedig sokszor már azért harcolnak, hogy a saját lakóhelyükön eljuthassanak a vízhez.

A lap csokorba gyűjtötte a nagyobb, vitatott beruházásokat a Balatonnál, majd kitért rá, mire lehet számítani a következő években. Csak néhány beruházásra tértek ki gyűjtésükben, ugyanis – hívták fel a figyelmet – mára szinte nincs is olyan település a Balatonnál, ahol ne történnének hasonló beépítések.


Balatonakarattya

Az utóbbi években Balatonakarattya jelentős beruházáson esett át: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványának konferenciaközpontja készült el az egykori MÁV-üdülő helyén, ahol szinte teljesen új városrészt alakítottak ki. Az 1970-es évektől vasutasok számára fenntartott MÁV-nyaraló az elmúlt évtizedekben teljesen üresen állt, míg végül az MNB alapítványának fenntartásába került. A területen felépült a Balatonakarattyai Oktatási- és Konferencia Központ, amely

még a Balaton vizét is bevezettette a területre, erre „jóléti vízfelület” címen kaphattak engedélyt.

Balatonakarattyai Oktatási- és Konferencia Központ / Forrás: mnbingatlan.hu/projektek

Mint írták, a komplexum, amelynek éves fenntartási költségeit 2022-ben 2 milliárd forintra becsülték, 2023 nyarára készült el. Az MNB felügyelőbizottsága szerint a jegybank túl nagy lábon él, amely kritika kapcsán az akarattyai beruházás is szóba került. Az épületek, amelyek területe több mint 12 ezer négyzetméter, hivatalosan

  • workshopok,
  • képzések
  • és kihelyezett tárgyalások helyszíneként szolgálnak.


A civilek ugyanakkor kritikusan fogadták a beruházást, mivel az új komplexum jelentősen átalakította lakhelyüket, miközben a környező infrastruktúrát nem igazították a fejlesztésekhez.

Balatonfüred

Balatonfüred – amelyet sokan az északi part központjának tartanak – időről időre átalakul különféle, a NER-hez köthető projektek keretében. Bár ezen „fejlesztések” rendkívül jelentősek, a lakosság körében ritkán váltanak ki tömeges tiltakozást. Füreden folyamatosan zajlanak a nagyobb építkezések, amelyek teljesen megváltoztatnak egy-egy városrészt – hívták fel a figyelmet.

Az egyik legjelentősebb, jelenleg is folyamatban lévő projekt a BalaPort-ingatlanegyüttes. A korábbi vitorláskikötő helyén

  • egy új kikötő mellett
  • 200 férőhelyes mélygarázs,
  • 24 luxusapartman
  • és egy 102 szobásötcsillagos luxusszálloda épül.

A projektet fejlesztő BalaPort Investment tulajdonosa 2023 óta Szepesi Richárd „szállodaipari szakember”. A NER-közeli gazdasági elit Balatonfüreden és Tihanyban való jelenlétét a K-Monitor korrupcióellenes szervezet tavaly kiadott interaktív térképe mutatja be a legjobban.

Tihany

Tihanyban a Cordia ingatlanfejlesztő cég leányvállalata egy 45 lakásos lakótelep építését tervezi a Kenderföldek területén, közel a révhez. A tervek óriási felháborodást váltottak ki, egy képviselő-testületi ülés után elhalasztották a döntést, azonban azóta sem történt az ügyben előrelépés. Időközben Tihany fideszes polgármestere bejelentette visszavonulását, a település vezetését október 1-jétől pedig Kötél Balázs független polgármester veszi át.


Mint köztudott, Tihany az építkezések mellett a NER egyik kedvelt üdülőhelyévé is vált. A településen tevékenykednek az ország leggazdagabb emberei, köztük maga Mészáros LőrincRogán-Gaál CecíliaCsányi SándorGarancsi István és Hernádi Zsolt is.

Balatonakali

Balatonakaliban az elmúlt években

három vízparti kempingből csak egy maradt meg eredeti formájában.

Levendula Naturista Kemping helyén apartmanokat és sorházakat terveztek, de ezek a projektek nem valósultak meg teljes mértékben. A korábbi Strand-Holiday kemping helyén azonban apartmanházak épültek, amelyeket még mindig eladásra kínálnak. A projekt onnan vált ismertté, hogy 2019-ben

150 méter hosszan letarolták a kiemelten védett nádast, amiért a beruházót eltiltották és visszatelepítésre kötelezték.

Zánka

Zánkán Balaton-parti villák épülhetnek az egykori MÁV-üdülő helyén, amelyet 2022-ben árverésen vásárolt meg a Goro Maxi Kft. Az új tulajdonos a klasszikus balatoni villaépítészethez illeszkedő üdülőépületeket tervez létrehozni.

Badacsonyörs

Badacsonyörsön 2021-ben váltott ki nagy felháborodást, hogy a kemping területén szinte az összes fát kivágták. A beruházó négycsillagos szállodát és apartmanokat tervezett, de a projekt máig nem valósult meg.

Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdőn nagy ellenállást váltott ki egy 71 lakásos épületkomplexum építésének terve. A helyi civilek tiltakozása miatt a projekt egy időre leállt,

de végül folytatódott, és 2024-re már az első emelet is felépült.

 


Balatonszemes

Balatonszemesen a korábbi Hattyú Kemping helyén egy 153 lakásos luxuslakópark épül, amely szintén felháborodást váltott ki a helyi lakosok körében. A projekt a szabályos fakivágás és a privát strand leválasztása miatt került a figyelem középpontjába.

Balatonföldvár

Balatonföldváron egy új e-kikötő építése váltott ki tiltakozást a helyiek körében. A kikötő építéséhez szükséges engedélyeket 2023-ban visszavonták,

de a projekt végül zöld utat kapott, és várhatóan 2025 áprilisában nyílik meg.

 

Szántód

Szántódon „természetesen” szintén egy NER-közeli szálloda és lakópark épült, amelyet az állam több mint 6 milliárd forinttal támogatott.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top