Politika

Megszólaltak Matolcsyék, miután lelepleződött a kormány bosszúhivatalának terve (+videó)

Az MNB elárulta, van-e együttműködési megállapodás közte és a Szuverenitásvédelmi Hivatal között.


Beszámoltunk arról, hogy az Átlátszó peres úton megszerezte azokat a dokumentumokat, amelyekből kirajzolódik: a Szuverenitásvédelmi Hivatal folyamatos információgyűjtésre hívott fel állami szerveket. A központi banktól például szuverenitásvédelmi „szemszögű” kimutatásokat kértek a kereskedelmi bankok ügyfeleinek számlájára érkező utalásokról – részletezték.

Kapcsolódó: Eljött a pillanat, amitől sokan tartottak: A kormány bosszúszervezete belekukucskál a magánéletünkbe

Elvileg csak konkrét vizsgálat kapcsán kellene az intézményeknek adatot szolgáltatniuk a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak. Több esetben ugyanakkor enélkül is belementek egyes intézmények a folyamatos adatküldésbe. Az Átlátszó 6 szervezethez küldött megkeresést és 4 válaszlevelet szerzett meg. Mint kiderült, többek között a Magyar Nemzeti Bank is azonnal kötélnek állt.


A MNB-nek küldött levélből az derült ki, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal többek között azt kérte, „kimutatható lehessen az egyes pénzintézetek ügyfelei számláin”, hogy milyen „utalások és átvezetések történnek”. Emellett összesítéseket is kérnek a banktól, amik rámutathatnak, ha valakik a szuverenitásvédelmi törvénybe ütköző „tényállást kimerítik”. Továbbá azt kérték, hogy mesterséges intelligenciát is használjon fel a bank a „rejtett összefüggések kimutatására” – fejtette ki a portál.

Megszólalt az MNB arról, hogy van-e megállapodás közte és a Szuverenitásvédelmi Hivatal között

Matolcsy György vezette jegybank azt RTL Híradó megkeresésére közölte, hogy az MNB és az SZH között jelenleg nincs együttműködési megállapodás. Megjegyezték, hogy az együttműködési megállapodások alkalmazása során a Magyar Nemzeti Bank „köteles betartani a hatályos európai uniós és magyarországi jogszabályi előírásokat”.

Transparency International Magyarország részéről Ligeti Miklós jogi igazgató úgy fogalmazott, állami adathalászatot próbál kialakítani az SZH. Így megkeresi az egyes állami társhatóságokat, hogy lássák el azokat a feladatokat, amelyekre a törvényi felhatalmazás értelmében magának a hivatalnak nincs lehetősége. A szakértő hozzátette, hogy az MNB például a pénzmosás elleni küzdelem keretei között vizsgálhatja a bankszámlák forgalmát.

„Nem teheti meg sem a NAV, nem a jegybank, sem a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy az állami hatóságok pénzmosás elleni küzdelme körében keletkezett adatokat átszűrje a saját szuverenitásvédelmi ötletei mentén”


– emelte ki Ligeti Miklós.




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top