Politika

Fontos hírt kaptak a nyugdíjasok: Ennyivel emelkedhet a nyugdíj jövőre

Megint nem beszélhetünk arról, hogy a kormány valami gavallér lenne, miközben az infláció és a rossz gazdaságpolitika miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok.


A kormány végre hivatalosan is közölt egy új inflációs becslést a 2025-ös évre, amely alapján a nyugdíjasok is elkezdhetnek számolni, mennyi pluszpénz ütheti a markukat jövőre. Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádiónak adott csütörtöki interjújában elárulta, hogy idén 3,7 százalékos, míg jövőre 3,2 százalékos átlagos inflációval számol a kabinet.

Ez mit is jelent pontosan?

Ha a kormány jóslata valóra válik, akkor 2025-ben az öregségi nyugdíjak 3,2 százalékkal emelkedhetnek. Tekintve, hogy 2024 januárjában az átlagnyugdíj 231 ezer forint volt, ez nagyjából 7400 forintnyi pluszpénzt jelentene havonta. Így az átlagnyugdíj összege 2025-ben körülbelül 238.400 forint lehet.

Ez azonban még korántsem biztos. Tavasszal például még 4,2 százalékos inflációt várt a kormány az idei évre, és jövőre is 3,6 százalékkal kalkuláltak.


Azóta viszont máris változtak a számok. A hivatalos makrogazdasági prognózisokat és a költségvetést csak novemberben nyújtja be a kormány, így a helyzet addig még sokat változhat. A most bejelentett 3,2 százalékos inflációs becslés tehát korántsem végleges.

Az inflációs adatok alakulása kulcsfontosságú lesz abban, hogy a nyugdíjasok jövőre mekkora emelésre számíthatnak, de egyelőre a kormány előrejelzéseit is érdemes fenntartásokkal kezelni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top