Politika

Botrányos ügyre bukkat Gyurcsány: Könnyen lehet, hogy ez lesz Orbánék vége?

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az Orbán-kormány által kezdeményezett 600 milliárd forintos irodaház-vásárlás miatt.


Az ügy hátterében az áll, hogy a kormány több irodaházat vásárolt meg, amelyeket szakértők szerint jelentősen túlárazottan, 40 százalékkal a valós piaci érték fölött szereztek be. A DK vezetője szerint a vásárlás különösen aggályos, mivel az irodaházakat Orbán Viktor veje és közeli barátja üzleti körei értékesítették az államnak.

A Demokratikus Koalíció szerint a 600 milliárd forint, amit a kormány irodaházak megvásárlására költ, súlyosan pazarló és erkölcstelen, különösen egy olyan időszakban, amikor Magyarországon mély lakhatási válság uralkodik.

Gyurcsány Ferenc és pártja hangsúlyozza, hogy ebből az összegből mintegy 15 ezer lakást lehetne építeni vagy vásárolni, amelyeket egyetemi hallgatók, pályakezdők, fiatal házasok és családosok számára lehetne biztosítani.

„Egy olyan országban, ahol az albérleti díjak és az ingatlanárak milliók számára megfizethetetlenek, egy felelős szociáldemokrata kormány nem irodaházakra költi az adófizetők pénzét, hanem olcsó, megfizethető lakásokra, amelyek valódi megoldást jelentenének a lakhatási válságra” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.


A DK álláspontja szerint a kormány döntése, hogy ennyi pénzt költ túlárazott ingatlanokra, nem csupán gazdaságilag érthetetlen, hanem erkölcsileg is vállalhatatlan. A párt vezetője szerint az ilyen mértékű pénzköltés valójában a fideszes milliárdosok gazdagodását szolgálja, nem pedig a magyar emberek érdekeit. „Nem azért fizetünk adót, hogy a fideszes milliárdosokat gazdagítsuk! Amit az Orbán-kormány tesz, az közönséges lopás, köztörvényes bűncselekmény” – fogalmazott élesen Gyurcsány.

A Demokratikus Koalíció ezzel szemben egy teljesen eltérő gazdasági és társadalmi prioritást képvisel. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy egy szociáldemokrata kormány alatt az állami bevételeket nem irodaházakra, hanem közvetlenül az emberek életminőségének javítására fordítanák. A párt célja, hogy a fiatalok, pályakezdők és családosok számára megfizethető lakhatási lehetőségeket biztosítsanak, ami a lakhatási válság enyhítését és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését célozza.

„Mi, szociáldemokraták a fideszes milliárdosok helyett a fiatalok, a pályakezdők és a családosok lakáshoz jutását akarjuk segíteni a magyarok közös pénzéből” – emelte ki Gyurcsány. A DK elnöke szerint a jelenlegi kormány politikája súlyosan károsítja a társadalom érdekeit, és ennek következményei hosszú távon is érezhetők lesznek, ha nem történik változás.


A feljelentés nyomán most a Legfőbb Ügyészségen a sor, hogy kivizsgálja az ügyet, és megállapítsa, történt-e bűncselekmény az állami ingatlanvásárlások kapcsán. Gyurcsány Ferenc és pártja remélik, hogy az igazságszolgáltatás pártatlanul és alaposan kivizsgálja az esetet, és megteszi a szükséges lépéseket a felelősök elszámoltatására.

Az ügy komoly politikai feszültségeket okozhat a következő időszakban, hiszen az irodaház-vásárlás ügye a kormány és az ellenzék közötti már meglévő konfliktusokat is tovább mélyítheti. A lakhatási válság súlyosbodása és az állami pénzek elköltésének módja mindkét fél számára fontos témává válhat a közelgő választások előtt.

Az elkövetkező hetek és hónapok megmutatják, milyen irányt vesz az ügy, és hogy a kormány hogyan reagál a DK által felvetett súlyos vádakra. A magyar közvélemény és az ellenzéki pártok is kiemelt figyelemmel követik majd az eseményeket, amelyek akár jelentős politikai fordulópontot is jelenthetnek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top