Politika

Összeomlás: Orbánék taposóaknára léptek, ami fel is robbant alattuk

Vitézy Dávid, korábbi közlekedési államtitkár és az LMP korábbi, a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelöltje éles kritikával illette Lázár János minisztert egy friss Facebook-posztjában.


Vitézy aggodalmának adott hangot a magyar vasúti közlekedés állapotával kapcsolatban, rámutatva a Keleti pályaudvar lezárására és a Nyugati pályaudvar felé vezető ceglédi fővonalon keletkezett síntörésre.

Vitézy posztjában hangsúlyozta, hogy 2020 és 2022 között a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) égisze alatt folyamatosan azon dolgoztak, hogy felhívják a nyilvánosság és a politikai döntéshozók figyelmét a budapesti vasúti infrastruktúra súlyos problémáira.

Véleménye szerint a fővárosi pályaudvarok és az oda vezető szakaszok állapota már akkor is tarthatatlan volt, és több évtizedes lemaradásban voltak az ország vidéki fővonalaihoz képest is.


A korábbi közlekedési államtitkár emlékeztetett, hogy munkájuk eredményeként a kormány elfogadta a budapesti agglomerációs vasúti stratégiát, és számos beruházás is elindult, többek között közvetlen uniós források bevonásával.

Ugyanakkor Lázár János miniszteri kinevezését követően az összes budapesti vasúti beruházást leállították, hivatkozva a vidéki fejlesztések prioritására. Ez a leállítás Vitézy szerint a Keleti és Nyugati pályaudvarok környezetének megújítására, valamint a HÉV-vonalak fejlesztésére is vonatkozott.

Vitézy Dávid arra is kitért, hogy a miniszterelnök legutóbbi interjújára reagálva Karácsony Gergely főpolgármester azonnal támogatta a 2036-os budapesti olimpia ötletét. Vitézy azonban arra figyelmeztetett, hogy Párizs példája jól mutatja: egy sikeres olimpia megrendezéséhez elengedhetetlen a vasúti és a közlekedési infrastruktúra jelentős fejlesztése.

Párizsban az RER-hálózat és a pályaudvarok nem olyan állapotban vannak, mint Budapesten, ráadásul az olimpia apropóján új vasúti alagút és reptéri metróvonal is megvalósult.


Vitézy szerint elképzelhetetlen, hogy Budapest sikeresen megrendezzen egy olimpiát a vasúti és HÉV-hálózat teljes megújítása nélkül. Kritikája világosan rávilágít a fővárosi közlekedési infrastruktúra jelenlegi helyzetére, és a döntéshozók felelősségére a szükséges fejlesztések megvalósításában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top