Politika

Súlyos elemzés látott napvilágot: 14 év után hatalmasat bukhat a Fidesz és Orbán

Tölgyessy Péter politológus a Partizán évadnyitó adásában adott interjút, amelyben kijelentette, hogy a Fidesz most először olyan helyzetbe került 14 év után, hogy akár vereséget is szenvedhet.


Elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az Orbán-rendszerre elsősorban nem politikai, hanem gazdasági veszély leselkedik – szemlézte a beszélgetést az Index.

A politológus az elmúlt választások eredményeit elemezve megjegyezte, hogy bár a Fidesz a legtöbb európai kormányhoz képest jól szerepelt, a 2022-es eredményekhez képest mégis jelentős, mintegy tízszázalékos visszaesést szenvedett.



Tölgyessy szerint ez annak köszönhető, hogy a magyar politikai helyzet 14 év stagnálás után most először mozdult meg, és a Fidesz számára is reálissá vált a vereség lehetősége. Mint fogalmazott:

„14 éve sosem volt esély, hogy Orbán megbukjon, most van.”

Tölgyessy hangsúlyozta, hogy a Fidesz most nemcsak a politikai versenytársak, hanem a gazdasági nehézségek miatt is veszélyben van. Szerinte Magyarországon ötödik éve nincs gazdasági növekedés, pedig az Orbán-rendszer számára ez elengedhetetlen lenne. Az elmúlt választás előtt a kormány már osztogatni sem tudott, a gazdaság fellendítése pedig nem járt sikerrel.

A régóta hatalmon lévő kormányok a világ más részein is bajban vannak, példaként említette Németországot, ahol a szélsőjobb győzött, és Franciaországot, ahol Macron pártja megingott. Tölgyessy úgy véli, Orbán Viktor nem adja fel könnyen, és még akkor is új lehetőségeket keres, ha Nagy Márton gazdaságpolitikája nem vezet eredményre.

Az ellenzéki oldalon Tölgyessy kiemelte Magyar Pétert, aki szerinte reményt jelenthet a választóknak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha az ország nem lenne ekkora válságban, Magyar Péter sem létezne. A politológus úgy véli, Magyar Péter a jelenlegi válság terméke, és figyelmeztetett arra, hogy hosszú távon problémát jelenthet, ha a baloldal teljesen feladja magát Magyarországon.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán Tölgyessy kijelentette, hogy egy Donald Trump győzelem esetén Orbán Viktor esélyei a válság kezelésére növekednének, míg egy Kamala Harris győzelem esetén defenzív szerepbe kerülne.


Az interjú végén Tölgyessy Péter arra figyelmeztetett, hogy zivataros idők jönnek Magyarországra, és a kormányváltás önmagában nem oldaná meg a problémákat, de lehetőséget adna az embereknek a döntés visszaszerzésére.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top