Politika

Kiszivárgott Orbánék választási mesterterve – Máris tiltakoznak Orbánék

Hatalmas bajban van a kormány. Nem csak a gazdasági adatok és ezláltal az életszínvonal egyre rosszabb, de sorozatos botrányok rázták meg az Orbáni adminisztrációt, így minimum kétséges a 2026-os választások kimenetele.


Orbánék pedig előre menekülnének és megalkották – sajtóhírek szerint – azt a mestertervet, amely alkalmas lehetne arra, hogy behúzzák az országgyűlési választásokat.

A kormány a 2026-os választásokra készülve jelentős költekezésbe kezdhet, derült ki a Bloomberg értesüléseiből, amelyeket a HVG idézett.

A hírügynökség forrásai szerint a választási költekezés a 2024-es év végén indulhat, miután a kormány kivárja az amerikai elnökválasztás eredményét és a nagy hitelminősítők év végi értékeléseit.


Magyarország államadósság-besorolása jelenleg a befektetési sáv legalján helyezkedik el, így a piacok reakciói akár eltéríthetik a kormány terveit.


A Bloomberg szerint a mostani választási stratégia hasonló lenne a 2022-es választások előtt alkalmazott mintához, amikor a kormány többek között a gyermeket nevelők számára jövedelemadó-visszatérítést vezetett be. A költségvetési kiadások azonban az ország történelmi inflációjához és megélhetési válsághoz vezettek.

A deficit növekedhet

A jelentős költekezés várhatóan tovább növeli az államháztartási hiányt, de Orbán Viktor miniszterelnök támogatja a tervet, mivel az előző ilyen akció sikeres választási győzelmet hozott. A kormány már a nyár folyamán bejelentette, hogy növelni kívánja a gyermeket nevelők személyi jövedelemadó-kedvezményét, valamint egyéb juttatásokat is bővített.

Feszített költségvetés

A költségvetés azonban feszített, különösen az EU által visszatartott 20 milliárd eurós forrás miatt, valamint a gyengélkedő gazdasági növekedés és a forint gyenge teljesítménye következtében. Az Európai Bizottság már eljárást kezdeményezett Magyarország ellen a túlzott államháztartási hiány miatt, és több beruházás elhalasztását is előírták a kormánynak.


A Pénzügyminisztérium reakciója

A Pénzügyminisztérium nem kívánta kommentálni a Bloomberg értesülését, de Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán „ötcsillagos fake news”-nak nevezte a hírt. A hivatalos álláspont szerint a kormány továbbra is költségvetési fegyelmet tart szem előtt, és a jövő évi költségvetési tervek az amerikai elnökválasztás eredményétől függnek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top