Politika

Kapaszkodj meg a székben! Pintér jobbkeze végre elárulta, miért omlott össze a magyar egészségügy

Furcsán látja a világot Takács Péter egészségügyi államtitkár.


Takács Péter megszólalt a magyar egészségügy állapotáról. Nem kellett volna.

Megírtuk, hogy Bayer Zsolt a saját műsorában jelentette be, hogy lebénult az arca, mert túltolta a klímát az autójában, amikor Tusványosra utazott. Ám talán még ennél is érdekesebb, amit a nála vendégeskedő Takács Péter egészségügyi államtitkár mondott a magyar egészségügy helyzetével kapcsolatban.

„Aki az egészségüggyel kapcsolatba kerül, alapból nincs jól, hiszen rosszul érzi magát, mert beteg. Ott már a rossz közérzethez csak egy kicsi kell, hogy indulattá formálódjon.


Általában ezek az újbolsik ezekre mennek rá, hogy

az elégedetlenségből indulatot kovácsoljanak”

– fogalmazott az államtitkár a Bayer Show elnevezésű műsorban.

A kórházi várólistákról is beszélt

kórházi várólisták vonatkozásában az államtitkár azt közölte, hogy szerinte „átlagosan lehet nagyon nagy eltérés” a várakozási időben. Ő úgy hiszi, ez akkor következik be, ha a beteg „nagyon ragaszkodik egy adott orvoshoz”, vagy nem hajlandó egy másik városban csináltatni a műtétét, holott erre szerinte „minden lehetőség adott”.

 

Elmondása szerint volt olyan, hogy 10-12 hetet kellett várni egy egyszerű hasi ultrahangra, azonban ő úgy látja,

ez „jellemzően ellenzéki önkormányzatok által fenntartott szakrendelőkben” történt (?!).

Takács állította: mindez nem az egészségügyi rendszer vagy az Orbán-kormány hibája, hanem – fogalmazott – egy „tudatos akció” része volt, hogy rosszabbnak állítsák be az egészségügyet (?).


Arról is magyarázott, hogy szerinte a Fidesz előtt a kórházak „csak kockás füzetekben gyűjtötték”, hogy ki milyen műtétre vár, a kormány viszont ezt „megreformálta transzparenssé”. Takács Péter szerint jelenleg 47 ezer ember van várólistán, őket nem tudják ellátni 60 napon belül.

Takács Péter szerint az élen járunk az OECD-országok toplistáján

Az államtitkár szerint a koronavírus-járvány ideje alatt 26 olyan műtéttípus volt, amelyre 60 napnál hosszabban kellett várni, de szerinte már csak 3 van ilyenből: a csípőprotézis, a térdműtét és a kiterjesztett gerincstabilizáló műtét – sorolta az államtitkár, aki szerint ezzel az OECD-országok toplistáján az élen járunk – állította.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a koronavírus-járvány kitörése előtt még az OECD-országok között is jól állt Magyarország a várólisták tekintetében. A járvány miatt azonban az ellátatlan betegek száma felhalmozódott, a várólistákat még mostanra sem sikerült lefaragni. A várakozók száma alapján

legalább tíz hónapnyi elektív ellátás hiányzik a rendszerből

– nyilatkozta korábban Pálosi Mihály, a NEAK főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, amelyről az economx.hu számolt be.


Telex beszámolója szerint a két hónappal ezelőtti, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 30 447 beteg várakozott ekkor valamilyen műtéti beavatkozásra több mint hatvan napig.

  • Csípőprotézis-műtétre például az Országos Sportegészségügyi Intézetben az átlagos tényleges várakozási idő a januártól júliusig nézett időszakban 360 nap volt.
  • A soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben az átlagos várakozási idő ugyanebben az időszakban 322 nap volt,
  • várakozási idő szempontjából a harmadik helyre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház került 321 nappal – ismertették.

Azt írták, ebben az időszakban rengeteg beteg várt hat hónapon belül csípőműtétre, de több mint 4500 betegnek adtak fél éven túli időpontot – a Takács Péter által nem említett – szürkehályog-műtétekre is. A térdműtéteknél a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház produkálta ekkor a legrosszabb statisztikai adatokat, ahol a január–júliusi időszakban átlagosan

620 napot kellett várni,


ezzel meghaladva a Takács által említett 60 napot – hívták fel a figyelmet.

Takács Péter arra tett ígéretet, hogy „tűzzel-vassal fogja irtani” az orvosbárókat, akik szerinte képesek arra, hogy például 2039-re adjanak műtéti időpontot, hogy magánrendelőkbe menjenek inkább a betegek. Az egészségügyi államtitkár azt mondta, a rendőrség vette a kezébe ezt az ügyet is (?).

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top