Politika

Puccs a Fővárosban: Karácsony csak névleg maradna főpolgármester

Három hete egyeztetett Magyar Péter lakásán Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke és Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt.


A megbeszélés célja az volt, hogy koalíciót hozzanak létre a Fővárosi Közgyűlésben – számolt be a 444.hu több forrásra hivatkozva. Kovács Gergely megerősítette, hogy valóban volt ilyen találkozó, amelyen egy lehetséges koalícióról tárgyaltak a Tisza Párt, az LMP, Vitézy Dávid és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) között.

A Magyar-terv

A találkozó során egy olyan koalíciós tervet vitattak meg, amely 16 szavazatot biztosítana a közgyűlésben, de a többséghez egy további szavazatra lenne szükség. A terv szerint Karácsony Gergely főpolgármester csatlakozása biztosította volna a döntő szavazatot, ha elfogadná az ajánlatot.


A tervet, amelyet a 444.hu „Magyar-tervnek” nevez, Magyar Péter terjesztette elő, és célja Vitézy Dávid főpolgármester-helyettessé tétele lett volna vagy egy olyan speciálisan létrehozott pozíciót kapott volna melynek vezetőjeként a legnagyobb budapesti cégeket – például a BKV-t, a BKK-t és a BKM Budapesti Közművek Zrt.-t – felügyelte volna.

A terv része volt, hogy Kiss Ambrus jelenlegi általános főpolgármester-helyettest ne válasszák újra, valamint megszüntették volna Karácsony Gergely azon jogát, hogy bizonyos kérdésekben a közgyűlést megkerülve döntsön. Ezzel a koalíció jelentősen korlátozta volna a főpolgármester hatáskörét.


Vitézy Dávid ugyan részt vett a találkozón, de a 444.hu-nak cáfolta, hogy megállapodott volna Magyar Péterrel a főpolgármester-helyettesi pozícióról, hiszen szerinte a jelölés joga kizárólag Karácsony Gergelyé.

A kutyákon ment el a puccskísérlet

A 444.hu információi szerint a terv végül a Kutyapárton bukott el, ugyanis mindebbe Kovácsék nem mentek bele. A titkos koalíciós egyeztetések tehát nem vezettek konkrét megállapodáshoz, de a kiszivárgott információk alapján komoly elképzelés volt egy olyan hatalmi struktúra kialakítására, amely jelentősen átalakította volna a Fővárosi Közgyűlés működését.

A Tisza Párt válasza

A Magyar-tervvel kapcsolatban megkeresték a Tisza Párt sajtórészlegét, de a párt nem kívánt nyilatkozni, amíg az árvízhelyzet nem csillapodik. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy Vitézy Dávid neve már korábban is felmerült főpolgármester-helyettesként, többek között Gyurcsány Ferenc is említette egy interjúban, hogy a Demokratikus Koalíció nem támogatná ezt a jelölést.


Miért beszélünk puccsról?

A 33 fős Fővárosi Közgyűlésben a 16 szavazattal rendelkező Magyar, Vitézy és Kovács Gergely titkos koalíciója csak Karácsony Gergely támogatásával szerezhette volna meg a többséget.

Az elképzelés szerint Karácsony főpolgármester maradt volna, de a valódi döntési jogköröket a Magyar által irányított koalíció vette volna át. Vitézy Dávid pedig kulcspozíciókat kapott volna a főváros legnagyobb közszolgáltató cégeinek irányításában, ezzel a valódi hatalom Vitézy és Magyar kezében összpontosult volna.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top