Politika

Hatalmas botrányt robbantott az Átlátszó: Ebbe bukik bele Lázár?

Az Átlátszó értesülései szerint Lázár János, építési és közlekedési miniszter, nemrégiben egy 7815 négyzetméteres erdőt vásárolt az államtól, annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabályok alapvetően tiltják az állami erdők értékesítését.


Úgy tűnik azonban, hogy vannak kivételek, hiszen a földterület adásvétele végül megtörténhetett, kikerülve az általános tilalmat.

Az eladásról Hódmezővásárhely augusztusban tett közzé elektronikus hirdetményt, mely szerint egy külterületi, 7835 négyzetméteres erdő eladása vált aktuálissá az állam részéről.

Az értékesítési ár 1.581.000 forint volt, a vevő kiléte pedig a mellékletként csatolt adásvételi szerződésből vált nyilvánossá.


A dokumentum szerint maga Lázár János vásárolta meg az erdőt, és az adásvétel jogszabályi hátterére is fény derült. Bár az állami erdők eladása alapesetben tiltott, a szerződésben az áll, hogy „az ingatlan művelési ága erdő, azonban az Agrárminisztérium az FgF/166/15/2023. számú nyilatkozatával az ingatlan értékesítéséhez hozzájárult.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Nagy István agrárminiszter külön engedélyezte a terület eladását, megkerülve a jogszabályi tiltást, így lehetőséget biztosítva Lázár János számára az erdő megszerzésére.


Az Átlátszó szerint az adásvétel tárgyát képező erdő mindössze három kilométerre található Lázár János batidai Nagyréti Vendégházától, amely környékén több földterület is az ő tulajdonában van már régóta.

A portál korábban arról is beszámolt, hogy a Magyar Közút jelentős összegeket költ egy kevésbé forgalmas, négyszámjegyű mellékút felújítására, mely kilométerenként mintegy félmilliárd forintot emészt fel. Ez az út az M43-as autópályáról éppen Lázár János kastélyához vezet, ami tovább növeli a terület körüli fejlesztések kérdésességét.

A Lázár Jánoshoz köthető tranzakció további vizsgálatokat vonhat maga után, és kérdés, hogy a jövőben milyen egyéb kivételek lehetnek az állami vagyon értékesítésében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top