Politika

Nemzetközi bíróságon járt pórul a kormány – hatalmasat buktak

Több száz bírósági eljárás van folyamatban, amelyben a Spar Magyarország a hatósági áras termékekkel kapcsolatos, árstop időszakban kiszabott bírsághatározatok felülvizsgálatát kéri.


Az összesített bírságok milliárdos nagyságrendűek, a kiskereskedelmi lánc szerint pedig a bírságok alapja az volt, hogy a nap végén az eladatlan készlet nem érte el a kívánt mennyiséget.

 


Az ügy kapcsán az Európai Unió Bírósága (EUB) múlt héten a Spar javára döntött, szemben a magyar állammal. Az EUB úgy ítélte meg, hogy az a magyar szabályozás, amely a kereskedőket bizonyos mezőgazdasági termékek meghatározott áron és mennyiségben történő árusítására kötelezte, ellentétes az uniós joggal.

A Spar korábban a magyar bíróságon támadta meg azt a büntetést, amelyet 2023 májusában egy vidéki üzletükre szabtak ki, mivel nem találták elegendőnek az árstopos termékek raktárkészletét.

A magyar bíróság az ügyet az Európai Unió Bíróságához továbbította, ahol a Spar javára döntöttek. A Spar szerint a hatóságok ellenőrzései során több száz esetben bírságolták meg őket, annak ellenére, hogy a vásárlói igényeket maradéktalanul kielégítették.


A Spar közleménye szerint a hatósági áras időszak alatt a termékek elérhetőek voltak az üzleteikben, és a vásárlói igényeket alacsonyabb készlettel is ki tudták volna elégíteni, mint amit a hatóság előírt. Ennek ellenére a bírságokat azért szabták ki, mert a raktárkészlet nem érte el a 2021-es vagy 2022-es szinteket, amelyeket irrelevánsnak tartanak a megváltozott piaci viszonyok miatt.

A Spar több száz bírósági eljárásban kéri a bírsághatározatok felülvizsgálatát. A cég állítása szerint ezek a bírságok alapvetően azon alapultak, hogy a raktárakban nap végén megmaradt készletek nem voltak „elég nagyok”, miközben a vásárlókat teljes mértékben kiszolgálták.

A kormány részéről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével közleményt adtak ki, amely szerint az EUB döntése az „árdrágító multik oldalára” állt. A kormány továbbra is határozottan kiáll a családok védelme mellett, és szigorúan fellép minden olyan vállalat ellen, amely tisztességtelen eszközökkel próbál extraprofitot elérni.

A közlemény szerint a kormány továbbra is arra törekszik, hogy a fogyasztók számára elérhető árú, jó minőségű termékeket biztosítsanak a vállalkozások, és nem tűrik meg a tisztességtelen magatartást.


A Spar és más kiskereskedelmi láncok számára komoly kihívást jelentett az árstop és a különadók. A 2023-as év során a legtöbb lánc veszteséges lett, és a Spar különösen súlyos veszteségeket könyvelhetett el. 2022-ben 13,1 milliárd, 2023-ban pedig 18 milliárd forint veszteséget jelentettek. A Spar Austria csoport vezérigazgatója, Hans Reisch nyilvánosan is elégedetlenségét fejezte ki, mondván, hogy a magyar kormány különadókkal és árbefagyasztásokkal „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat.

Az árstopot a kormány 2022 elején vezette be, és 2023 júliusáig tartották fenn. Az árstop eltörlése után sem lehetett az érintett termékeket az aktuális beszerzési árnál magasabb áron értékesíteni, ami tovább növelte a kiskereskedelmi láncok terheit.

forrás –  24.hu nyomán




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top