Politika

„Ennyi magára hagyott kisbaba még soha nem volt az egri kórházban egyszerre” – drámai a helyzet, országosan több száz csecsemőt hagynak a kórházakban

Közel 300 elhagyott újszülött maradt a kórházakban országosan. Az utóbbi két évben lett ennyire drámai a helyzet.


Jelenleg 12 olyan babát gondoznak az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött osztályán, akiket szüleik elhagytak – ismerte el a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium. A lap azért fordult a tárcához, mert a kórház egy dolgozója azzal kereste meg őket:


„Ennyi magára hagyott kisbaba még soha nem volt az egri kórházban egyszerre, sokan mennek fel más osztályról is besegíteni, társadalmi munkában gondozzuk a kicsiket”.

Nem csak a szakember kevés ennyi babához. Egy helyi közösségi oldalon ugyanis azt kérik, hogy akinek van lehetősége, segítsen, mert „nagyon kevés ruházat áll még rendelkezésre, amiket a babákra felváltva adnak”.

Az, hogy egészséges csecsemők is több hónapot töltenek kórházba nem felel meg az előírásoknak. A vonatkozó szabályok szerint ugyanis „a gyermek átmeneti gondozását és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani”

– írja a lap. Ettől csak akkor lehetne eltérni, ha kifejezetten szükséges a kórházi ellátás. A Népszava szerint a helyzet azzal is összefügg, hogy nincsen elég helyettes- vagy nevelőszülő: az ágazatban dolgozók évek óta hiába kérnek tisztességes fizetést, ráadásul a kormányzat mostani, „gyermekvédelminek” nevezett ellenőrzései, vegzálásai hatására még kevesebben vállalják ezt a hivatást, sorra hagyják el a szakmát.

A Belügyminisztériumhoz azután fordultak, hogy sem a kórház nem adott tájékoztatást a lapnak, sem a helyi gyermekvédelmi szervezet. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) pedig azzal hárította a megkeresésüket, hogy nem illetékesek. Válaszolt viszont a Belügyminisztérium, elárulva azt is, hogy az Egerben két éve kezdődött az, hogy egyre többen mondanak le a babájukról, és a gyerekek általában „három hét és tizenkét hónap” közötti időt töltenek az egészségügyi intézményben.


A tárca válaszából kiderült az is, hogy országos szinten is hasonlóan vészes a helyzet: az utóbbi három hónap adatait figyelembe véve 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak. Ez drámai emelkedést jelent, hiszen a Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban még arról írt, 50-100 csecsemő várakozik több hónapig kórházi körülmények között.

„Az érzelmi, értelmi fejlődésükre hatással lesz az érintés, ölelés hiánya, az újszülötteknek ezekre szükségük van az idegrendszeri érési folyamatok egészséges fejlődése miatt. Még 24 óra is számít a neuronok, idegpályák épülésében. Ami ezekkel a kisbabákkal történik, nagyon fájdalmas, és egyáltalán nem európai megoldás.”

– mondta lap érdeklődésére az egri babák esetéről Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. Szerinte ez rendkívül súlyos gyermekjogi vétek. Úgy gondolja, megoldás lehetne, ha a Belügyminisztérium elrendelné, hogy minden öt gyermekre jusson egy szociális munkás, aki felderíti a család helyzetét, majd segítene, hogy megtarthassák a gyereküket.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top