Egyéb

Idős magyarokat vernek át a Facebookon: mindenki bedőlhet

Egy nemrégiben megjelent Hiperventi nevű YouTube-csatorna videó, „A Facebook a legnyomasztóbb öregek otthona” címmel, rávilágít egy aggasztó jelenségre. Egy csalás különösen az idős magyarokat célozza meg. A videó szerint a mesterséges intelligencia által generált képek elárasztották a Facebookot, és nagy oldalak építésére használják ezeket a tartalmakat.


Ezek az oldalak nem csak ártatlan szórakoztató felületként működnek, hanem célzott kampányként a nyugdíjasok ellen. Miután az oldalak elérik a megfelelő méretet, tulajdonosaik gyakran átnevezik és eladják azokat, majd spamekkel és scamekkel árasztják el az idős közönséget.

Példák az idős magyarokat átverő képekre


  1. Nekik például négy kezük van, a kép nem valódi:

A képek nem valódiak. Az idős magyarokat verik át ezzel.

Az érzelmeinkre hatnak a kamu képekkel:



Nem igazi embereket látunk a „Szívből Szeretettel” nevű Facebook-oldal szinte összes képén. Ők tipikusan csaló, kamu átverésekre építő Facebook-oldalként működnek.

A Hiperventi videó szerint a nyugdíjasok sokkal fogékonyabbak az AI által generált tartalmakra. Az idősebb korosztály gyakran könnyen bedől a hamis vagy félrevezető információknak. Különösen, ha azokat látványos, de mesterségesen előállított képekkel társítják. Az AI technológia lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen képi tartalom pillanatok alatt elkészülhessen, és ezeket a képeket kihasználva hatalmas követőtábort építenek fel. Az idősek számára gyakran hitelesnek tűnnek ezek az oldalak, hiszen a tartalmak szépen kidolgozottak és érzelmeket céloznak meg.


Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor az oldalakat egy idő után átnevezik és eladják. A már megszerzett nyugdíjas követők ezután spamekkel és átverésekkel találkoznak, amelyek célja gyakran az, hogy pénzt csaljanak ki tőlük. Az idősebb generáció különösen sebezhető az ilyen jellegű támadásokkal szemben, hiszen gyakran kevésbé járatosak az online világ veszélyeiben.


A jelenség rávilágít arra, hogy a Facebook, ami sokak számára egyszerű közösségi platform, egyre inkább az átverések melegágyává válik. Az AI képek használata pedig egy újabb eszközt ad a csalók kezébe, hogy kihasználják az időseket. A Hiperventi videója fontos üzenetet hordoz: nem csak a tartalomfogyasztóknak, hanem a platform üzemeltetőinek is lépéseket kell tenniük a veszélyes gyakorlatok visszaszorítása érdekében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top