Politika

Nejlonzacskóba csomagolt készpénzzel akart luxusautót vásárolni a Pénzügyminisztérium szakmai referense

Korrupció és luxus: nejlonzacskós készpénzzel vásárolt volna autót a Pénzügyminisztérium tisztviselője


A Blikk legfrissebb értesülései szerint dr. K. Tamás, a Pénzügyminisztérium szakmai referense, aki a korrupciós ügy elsőrendű vádlottja, luxusautót kívánt vásárolni egy szalonban, mégpedig nejlonzacskóba csomagolt készpénzzel. Ez az eset indította el azt a nyomozást, amely végül egy, a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget érintő, kiterjedt korrupciós hálózat feltárásához vezetett.

491 millió forintos korrupciós ügy

Az ügyészség vádjai szerint dr. K. Tamás jelentős összegekre tett szert pályázatok eredményes elbírálásáért kapott kenőpénzekből. Összesen 491 millió forint ütötte a markát, amiből 314,2 milliót meg is tartott. A bűnszervezetben K. Tamás kulcsszerepet játszott: szoros kapcsolatot ápolt pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és cégek vezetőivel, akik számára biztosította a pályázatok sikeres elbírálását, méghozzá milliós kenőpénzek fejében.


Az ügyben nemcsak K. Tamás áll bíróság elé. Az októberben kezdődő perben összesen 54 vádlottal szemben emeltek vádat. Az érintettek között szerepel több magas rangú tisztviselő, köztük a Pénzügyminisztérium korábbi főosztályvezetője és egy volt helyettes államtitkár is, akik ellen az ügyészség letöltendő börtönbüntetést javasol. – számolt be róla a blikk

A rendszer működése

A vádirat részletei szerint K. Tamás egy jól kiépített hálózatot hozott létre. A pályázati elbírálások során biztosította, hogy előre megbeszélt cégek nyerjenek, és a pályázati ellenőrzések is kedvezően záruljanak. A “nyertesek” milliós összegeket fizettek a korrupciós hálózat tagjainak, akik különféle trükkökkel, például jogorvoslati eljárások során, biztosították, hogy az érintett cégek számára kedvező döntések szülessenek. A pályázatok helyszíni ellenőrzéseit K. Tamás kollégáin keresztül tartotta kontroll alatt.


Tolvajnyelv és álnevek

A korrupciós hálózat tagjai az ügyészség szerint titkosított nyelvezetet használtak, és álneveken emlegették egymást. A vádirat alapján olyan nevekkel illették egymást, mint Pumukli, Pulykahusi vagy éppen Okos madár. A helyszíni ellenőrzéseket “Gestapo” néven emlegették, ami jól tükrözi az ügy cinizmusát és a korrupciós rendszer átható jellegét. K. Tamás konspirációs módszerei közé tartozott a rendszeresen cserélt butatelefonok használata is.

Lefoglalások és vagyonzár

Az ügyészség jelentős mennyiségű készpénzt és vagyontárgyakat foglalt le K. Tamás vagyonából. A házkutatások során több mint 180 millió forintot találtak, amely nagy részét anyja nevén lévő széfekből szedték elő. Ezen felül lefoglalták K. Tamás luxusautóit, köztük egy BMW X6-ost és egy Ford Fiestát, valamint Rolex karóráját és két újbudai ingatlanját, amelyeket készpénzért vásárolt meg.


Politikai következmények

A februárban megindított vádemelés különösen érzékenyen érinti a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget. A vádlottak közül többen a pénzügyminiszter, Varga Mihály korábbi munkatársai voltak, ami komoly nyomást helyez a kormányzati szervekre is.

A korrupciós ügy rávilágít a pályázati rendszer visszaéléseire és a korrupciós hálózatok működésére, melyek káros hatással vannak az állami intézményekre és a közbizalomra. Az októberben kezdődő tárgyalások során derül majd ki, milyen következményekkel járnak ezek a cselekmények, és milyen büntetések várnak a vádlottakra.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top