Politika

Teljhatalom: Kövér László csak úgy kitiltott egy konferenciát a parlamentből

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ismét megtagadta, hogy a Parlament falai között kerüljön sor egy LMBTQ-konferenciára. Ezúttal a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd pártok által szervezett eseményt érintette a döntés, amelyre több budapesti nagykövetet és az európai ügyekért felelős miniszterek budapesti informális találkozójának résztvevőit is meghívták. A konferencia célja az volt, hogy a meghívottak tájékoztatást kapjanak a magyarországi LMBTQ-közösség helyzetéről.



A DK kérvénye és Kövér válasza

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője 2023. július 26-án levélben kérte Kövér Lászlót, hogy az esemény a Parlament Vadásztermében kerülhessen megrendezésre. Hónapokig nem érkezett válasz, míg végül négy nappal a konferencia előtt, szeptember 3-án, péntek reggel Kövér hivatalosan is elutasította a kérelmet. Válaszában a házelnök az Országgyűlés működését szabályozó 2012. évi XXXVI. törvényre hivatkozott, amely előírja, hogy az Országgyűlés elnökének feladata annak jogainak gyakorlását biztosítani, tekintélyét megóvni, valamint rendjét és biztonságát fenntartani.


Valódi indokok vagy politikai szándék?

A DK információi szerint a döntés mögött inkább politikai szándék húzódik meg, nem pedig gyakorlati indok. Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője szerint semmi akadálya nem volt annak, hogy a konferencia a Parlamentben legyen, mivel az Országgyűlés ülésszaka csak szeptember végén kezdődik, és a jövő hétre nincsenek betervezve bizottsági ülések sem, tehát a termek szabadok lettek volna. „Jól jelzi ez a kormány viszonyát az LMBTQ-jogokhoz és -közösséghez” – nyilatkozta a képviselő a Telexnek.

A rendezvényre péntekig már 12 nagykövetség visszaigazolta a részvételt, többek között Franciaország, Németország, Hollandia, Svédország és Norvégia is képviselteti magát. Az utolsó pillanatban azonban új helyszínt kell keresniük a szervezőknek.

Ismétlődő mintázat

Ez nem az első alkalom, hogy Kövér László hasonló módon akadályoz meg LMBTQ-rendezvényeket a Parlamentben. Korábban, június 21-én Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szervezett egy emberi jogokról szóló konferenciát, amelyen többek között David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is részt vett volna. Akkor is hasonló indoklással utasította el Kövér a teremhasználati kérelmet, a Parlament tekintélyének megóvására hivatkozva.


Kövér és az LMBTQ-rendezvények helyzete

Kövér László elutasításai és a törvényre való hivatkozása egyértelműen tükrözi a kormány és a kormánypártok szigorú álláspontját az LMBTQ-közösséggel és azok jogainak kérdésével kapcsolatban. A házelnök korábban is többször világossá tette konzervatív nézeteit, és nyíltan ellenezte a szexuális kisebbségek jogainak bővítését Magyarországon. Az ilyen döntések egyre inkább megmutatják, hogy a magyar politikai vezetés számára az LMBTQ-jogok ügye nem csupán jogi, hanem politikai és ideológiai kérdés is.

A szervezőknek, nagyköveteknek és az érdeklődőknek most más helyszínt kell találniuk, ami azonban nem változtat a döntés mögötti politikai üzeneten, amely éles kontrasztban áll számos nyugat-európai ország hozzáállásával az LMBTQ-kérdésekhez.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top